La iniciativa va ser proposada juntament entre Andorra i San Marino arran d’una resolució en el curs dels treballs del segon Comitè de l’Assemblea General encarregat de tractar els afers econòmics i de desenvolupament dels països. L’aprovació va comptar amb el patrocini de 66 països i reconeix el paper fonamental que té la producció sostenible d’aliments per promoure la seguretat alimentària i la nutrició. També apunta que aquest sistema contribueix a la mitigació de la pobresa, l’erradicació de la fam i la salut humana.
Segons l’Organització de les Nacions Unies per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), el 2019 el 14% de la producció mundial d’aliments es va perdre.
En aquest sentit, Govern, el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i la Secretaria d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana estan impulsant un procés participatiu per recollir l’opinió de la població en relació amb la futura Llei d’Economia Circular a través d’una enquesta virtual. Aquest text legislatiu serà el primer que comptarà amb la implicació i participació directa de la ciutadania no organitzada i que permetrà passar d’una gestió lineal dels residus cap a un model on les deixalles esdevinguin recursos.
Segons l’Organització de les Nacions Unies per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), el 2019 el 14% de la producció mundial d’aliments es va perdre. És per això que la resolució reconeix la necessitat de fer front a la problemàtica per caminar cap a assolir els objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030.
Deu recomanacions contra el malbaratament alimentari
Per la seva part, Andorra Sostenible ha publicat al seu compte de Twitter deu gestos contra el malbaratament alimentari: planificar bé la compra, fixar-se en la data de caducitat dels productes, prioritzar els aliments que s’han de consumir abans, ajustar la temperatura de la nevera i netejar-la regularment, conservar els productes oberts en envasos que tanquin hermèticament, congelar els aliments per allargar la seva vida, treure del calaix la fruita feta malbé, cuinar les quantitats justes i guardar les restes de menjar a la nevera.
En la mateixa línia, també s’ha previst realitzar aquest dimarts un taller de cuina d’aprofitament a càrrec de la naturòpata i professora de cuina bio creativa, Pili Borra, que permetrà als assistents i també a les persones que ho vegin a través d’internet un seguit de pautes i guies bàsiques per reaprofitar els aliments.
? Avui és el Dia internacional sobre la conscienciació de la pèrdua i el malbaratament d’aliments. La commemoració va ser proposada entre Andorra i San Marino i convida a la societat civil a organitzar activitats educatives i de conscienciació sobre aquesta problemàtica mundial https://t.co/YYRnGKtyiv
— Govern d'Andorra (@GovernAndorra) September 29, 2020
Ubach parla del malbaratament a l’ONU
Amb la voluntat d’apropar les accions que es fan a Andorra per celebrar el primer dia internacional, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach ha participat en la reunió virtual organitzada conjuntament per la FAO i el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUE).
És en aquest context, i de manera paral·lela, la delegació permanent d’Andorra a l’ONU organitza l’esdeveniment ‘Canviant la història de la pèrdua i el malbaratament alimentari’, on es projectarà aquest mateix dimarts el documental ‘Wasted: the story of food waste’. Els Representants Permanents d'Andorra i San Marino obriran l'acte i després de la projecció hi haurà una taula rodona on intervindran els diversos assistents.
A més, el passat dilluns, la delegació andorrana també va organitzar un taller amb dues empreses privades per saber com combatre la pèrdua i el malbaratament alimentari i com es poden recuperar els aliments en un context de pandèmia mundial causat per la Covid-19.
Comentaris (1)