Govern presentarà una candidatura per esdevenir el primer país reserva de la biosfera el 2022

L’objectiu d’aquesta acció no implica protegir cap mena d’element, sinó conciliar el creixement econòmic, la investigació i l’educació amb la biodiversitat del Principat

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo i el director d’Actua Innovació i l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA), Marc Pons, durant la presentació del projecte a Govern
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo i el director d’Actua Innovació i l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA), Marc Pons, durant la presentació del projecte a Govern Cristian Cortés

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo i el director d’Actua Innovació i l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA), Marc Pons han anunciat aquest dilluns que Govern presentarà una candidatura per esdevenir el primer país del món considerat reserva de la biosfera. L’objectiu d’aquesta acció és conciliar el creixement econòmic, la investigació i l’educació amb la biodiversitat del Principat. El ministre ha fixat un termini de presentació del projecte de 18 mesos i entre 4 i 6 mesos addicionals per l’acceptació i aprovació de la proposta.

L’estudi previ per analitzar la viabilitat de la candidatura es va encarregar a finals del 2019 a ‘Huguet abogados’, un despatx amb experiència en aquest sector, i es va concloure al primer trimestre de 2020. No obstant això, la Covid-19 va endarrerir la presentació de les conclusions. S’ha de destacar que esdevenir un territori reserva de la biosfera no implica protegir cap mena d’element, sinó trobar l’equilibri entre el desenvolupament econòmic i la preservació del medi natural.

L’estudi previ, destaca el valor del patrimoni natural i cultura existent al país, l’ordenament jurídic existent en matèria de medi ambient i la sensibilitat social en preservar els valors patrimonials del país, entre altres coses.

Concretament, la Unesco treballa amb tres zones per garantir aquest equilibri: El nucli, constituït jurídicament amb ecosistemes singulars i protegits -Un 15% dels espais naturals del Principat ho són-, la zona tampó, indicada per l’educació ambiental i el turisme ecològic i lleure de poc impacte, i la zona de transició flexible, on hi haurà un desenvolupament econòmic i humà d’acord amb els criteris de sostenibilitat i viabilitat a llarg termini.

Pel que fa a l’estudi previ, destaca el valor del patrimoni natural i cultura existent al país, l’ordenament jurídic existent en matèria de medi ambient i la sensibilitat social en preservar els valors patrimonials del país, entre altres coses. Respecte als requisits i recomanacions per la candidatura, s'accentua el necessari consens polític i social, integrar a les parròquies com a pilar fonamental i la participació sectorial des de l’inici del procés, dotant de transversalitat tots els treballs.

Pons ha explicat que el Principat podria esdevenir un “país laboratori”, on altres territoris puguin realitzar els seus estudis.

El ministre ha destacat que “la parròquia d’Ordino ja va presentar la seva candidatura i, en aquest sentit, va fer un primer pas per assolir aquest objectiu. Andorra ha tingut un creixement espectacular els últims 60 anys amb un model molt peculiar, però qualsevol procés té un límit si no es fan estudis previs i, amb el projecte que presentem avui, volem alinear les decisions públiques i privades”.

Per la seva part, Pons ha explicat que el Principat podria esdevenir un “país laboratori”, on altres territoris puguin realitzar els seus estudis. “En moltes ocasions, les diferents reserves estableixen col·laboracions, xarxes de cooperació, i això dóna accés a fons econòmics”, ha conclòs.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending