Govern i Feda s’uneixen per certificar la producció i el consum d’energia renovable

La voluntat del projecte és continuar impulsant les inversions i que hi hagi cada vegada menys dependència energètica cap a l'exterior

Miquel, Calvó i Moles amb el segell de llum verda
Miquel, Calvó i Moles amb el segell de llum verda

El respecte pel medi ambient és un valor a l'alça. En aquest sentit, des de l'executiu i Feda han impulsat un segell per certificar l'origen renovable de l'energia que una empresa o persona consumeix. La voluntat és potenciar la producció i el consum per fomentar el seu consum per ser més cada vegada més sostenible si dependre menys de l'energia dels països veïns.

FEDA i Govern han unit esforços per impulsar les energies renovables, ja sigui en la producció com en el consum. Des de l’executiu han posat en funcionament un registre on productors de renovables es poden inscriure, com ara les mútues comunals o petits productors que venen l'excedent. “La iniciativa permet donar un incentiu més per continuar estimulant la proliferació d’instal·lacions nacionals que generin energia d’origen renovable”, ha assegurat la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó.

Amb el certificat a la mà, els productors poden vendre l’energia a un preu convingut amb garanties a aquelles persones i empreses que ho desitgin. En aquest sentit, el director de l'oficina de l'Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, ha assegurat que “el Govern no fixa cap import en relació amb el cost del certificat. El Govern el que fa és posar a disposició l'instrument, en aquest cas el mercat i el mateix certificat, que garanteixen l'origen d'aquesta energia” d’una font renovable.

Per fer-ho tot més entenedor, Calvo ha posat com a exemple un hotel: “si aquest vol incorporar a la seva marca la sostenibilitat, aquesta és una molt bona eina per explicar que només consumeixen energia renovable”.

Per la seva banda, Feda també s’apunta a la iniciativa amb el segell Llum Verda i que ve a ser una opció paral·lela. De fet, la parapública ja està apuntada en el registre com a productora, segons dades del 2021, de 78.827 quilowatts per hora en format hidràulic, 44.676 d’eòlica provinent de França i 73.132 també en eòlica d’Espanya. La voluntat, com ha indicat el director general de l’entitat, Albert Moles, és “una part cada cop més important de l'energia que ven FEDA estigui certificada” com a renovable. En aquesta ocasió, la parapública ha establert un preu de 2 euros el megawatt per hora, que és "un preu similar al que hi ha als països veïns". Aquells que puguin justificar que tota l'energia que consumeixin sigui renovable rebran el segell i, així, que es puguin identificar.

“Volem impulsar la creació d’un cercle virtuós pel foment de les energies renovables, la diversificació de les fonts d’energia i l’augment de la sobirania energètica, millorant alhora el posicionament de les nostres empreses en els seus respectius sectors d’activitat”, ha conclòs Miquel.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending