Els distribuïdors de carburants exigeixen ajuts a la compra de cotxes de gasolina i gasoil

L’Asidca adverteix que els vehicles elèctrics encara són molt minoritaris i només hi accedeixen persones d’un poder adquisitiu mig-alt i, per tant, cal fomentar altres programes perquè la reducció d’emissions sigui realment eficaç

Carregant de gasoil el dipòsit d'un automòbil.
Carregant de gasoil el dipòsit d'un automòbil. ARXIU

L’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants d’Andorra (Asidca) adverteix que si l’objectiu del Govern és reduir les emissions de CO2 el que cal és destinar també ajuts a la compra de cotxes més eficients de gasolina i gasoil, tal i com es fa amb el vehicle elèctric. Per l’entitat, l’impacte mediambiental de les polítiques actuals de potenciació del vehicle elèctric és “molt petit”. 

Així, destaca que la gran majoria de persones que adquireixen aquest tipus d’automòbil tenen un poder adquisitiu mig-alt i no l’utilitzen com a vehicle principal (potser és el tercer o quart cotxe familiar). Per tant, el que s’està fent és “destinar molts diners per a poca gent i per a un vehicle que farà pocs quilòmetres” mentre que la reducció d’emissions de CO2 és molt baixa, observa. Per l’Asidca, el que cal és buscar una mesura que toqui un volum més gran de població per tal de reduir el consum, un fet que faria disminuir la contaminació. Com es fa això? Impulsant un pla d’ajudes per afavorir la compra de vehicles més eficients.

L’entitat recorda que la mitjana d’antiguitat del parc mòbil d’Andorra té 15 anys, per tant és un parc mòbil vell i contaminant. Els propietaris d’aquests vehicles no canvien el cotxe perquè el seu poder adquisitiu no els hi ho permet, malgrat que és el cotxe principal i que fa molts quilòmetres al país. Si els ajuts del Govern es destinessin a substituir aquests vehicles per nous models de gasolina o gasoil els beneficis mediambientals, socials i econòmics serien notables. Així, l’Asidca defensa que subvencionant els cotxes de combustió més eficients es podria beneficiar un nombre més elevat de ciutadans de la mesura, es reactivaria la venda de vehicles, es reduirien els accidents en tractar-se de cotxes més segurs, i es renovaria el parc mòbil i, per tant, es disminuiria la contaminació.

Des de l’Asidca es remarca que la política d’oferir incentius econòmics als vehicles elèctrics ha donat resultats molt pobres a Europa. Així, després de 10 anys, aquest tipus d’automòbils suposen menys del 2% del parc mòbil. A banda d’això, diuen, cal tenir en compte l’existència d’estudis contradictoris sobre fins a quin punt contaminen els vehicles elèctrics. Una cosa similar passa amb els híbrids, tenint en compte que estudis realitzats per ONGs com Transport & Environment (T&E) i International Council onClean Transportation (ICCT) conclouen que els nivells de contaminació d’aquests cotxes no és el que s’havia anunciat.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending