Conductors del país demanen al Govern que ampliï l’‘acord ecològic’ amb Barcelona als parquímetres

Les zones blaves o verdes penalitzen els vehicles més contaminants i als cotxes andorrans, per molt que hagin tramitat el permís per a la zona de baixes emissions, aquesta circumstància no es té en compte

Usuari d'un parquímetre a Barcelona.
Usuari d'un parquímetre a Barcelona. BETEVÉ

Conductors del país han vist, ara que la mobilitat s’ha incrementat i els viatges a Barcelona -i a d’altres punts dels territoris propers- són més habituals, que estacionar en zones blaves o verdes de la capital catalana és més car del que era. De fet, el que ho fa més car és la penalització en funció del grau de contaminació que genera el vehicle. Però per molt que un cotxe andorrà tingui el permís que l’acredita com a no contaminant als efectes de la zona de baixes emissions (ZBE) de Barcelona i rodalies, això no computa en el cas dels parquímetres.

Així ho han assegurat viatgers, propietaris de vehicles matriculats al Principat, que s’han trobat com han hagut de pagar el suplement de penalització per contaminació en les zones verdes o blaves encara que tenen l’autorització de la ZBE. El parquímetre sol·licita la matrícula del vehicle. I en introduir-se la numeració andorrana automàticament aplica la penalització. D’aquí que es reclama que el Govern, a través del ministeri o departament corresponent, faci la gestió oportuna per tal d’ampliar l’acord en relació amb la ZBE i que aquest permís vagi en consonància, també, amb les zones d’estacionament limitat.

cost parquimetre
 

Segons l’acordat per l’Ajuntament de Barcelona, l’etiqueta ambiental dels vehicles serà decisiva a l’hora de fixar el preu per aparcar a les àrees verda i blava, ja que la tarifa variarà segons el grau de contaminació de cada cotxe. Els vehicles ECO pagaran el mateix que fins ara, mentre que la resta tindran increments d’entre 0,75 i 1,25 € l’hora en funció de si tenen etiqueta o no. Per exemple, un vehicle amb una etiqueta C que vulgui aparcar a l’àrea blava del centre (Eixample i Ciutat Vella) pagarà 3,25 € l’hora, mentre que fins ara pagava 2,5 €. Un cotxe sense etiqueta haurà d’abonar 3,75 € per aparcar una hora d’àrea blava al centre. En canvi, els vehicles amb zero emissions tindran l’àrea blava gratuïta i només pagaran 0,50 € l’hora a l’àrea verda.

Comentaris

Trending