Calvó destaca el consens entre els 22 països iberoamericans per arribar a una declaració conjunta

La ministra de Medi Ambient assenyala que ha estat “innovador” haver tractat de manera conjunta canvi climàtic i biodiversitat

Comentaris

Sílvia Calvó a la trobada de ministres iberoamericans de Medi Ambient.
Sílvia Calvó a la trobada de ministres iberoamericans de Medi Ambient. Altaveu

La X Conferència iberoamericana de Ministres de Medi Ambient celebrada a Andorra de manera telemàtica el passat dia va acabar amb una declaració dels 22 estats de la Conferència Iberoamericana. “El fet de tenir una declaració conjunta té molta força”, valora la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat d’Andorra, Sílvia Calvó, afegint que la regió iberoamericana és “una àrea geogràfica enorme i les decisions ambientals o el missatge ambiental que pugui proporcionar té molt impacte a nivell internacional”.

Des d’Andorra, país amfitrió de la reunió, es valora el fet que hi hagi hagut consens dels 22 països per arribar al document final. A més, la titular de Medi Ambient andorrana subratlla que “no és només una declaració d’intencions” sinó que és “una agenda molt operacional” que suposa que la Secretaria General Iberoamericana (SEGIB) hagi de treballar ara els deu punts recollits de cara a la Cimera de Caps d’Estat i de Govern que tindrà lloc l’abril de l’any que ve a Andorra.

Calvó recorda que feia onze anys que la qüestió mediambiental no formava part del debat de la Cimera i destaca que des del primer moment Andorra va apostar perquè aquesta temàtica hi fos present, aconseguint que el medi ambient hagi tornat al centre del debat gràcies a la determinació de la Secretaria Pro Tempore que ostenta el Principat. Entre els punts destacats de la declaració, segons Calvó, hi ha el fet que s’hagi “posat sobre la taula” dos aspectes que sovint es treballen de manera aïllada, com són el canvi climàtic i la biodiversitat. “Penso que és un element innovador en l’àmbit internacional tractar aquests dos temes de forma conjunta”, subratlla

A més, també hi ha el compromís que les xarxes a nivell tècnic que existeixen a Iberoamèrica, com la d’oficines del canvi climàtic (RIOCC) o la Conferència de directors iberoamericans de l’aigua (CODIA), tinguin una relació més estreta. A banda, les conclusions més tècniques que les reunions d’aquestes dues xarxes havien elevat als ministres iberoamericans també han estat tingudes en compte en el document final de la reunió. Calvó també emfasitza el fet que es doni molta importància a la qüestió de la biodiversitat. “Es dona molta força a tot el que és invertir en natura, com a font de salut, de llocs de treball, sabent que aquesta és una de les zones més riques del planeta i té una responsabilitat molt gran en el manteniment de la biodiversitat”, destaca.

Etiquetes

Comentaris

Trending