Apapma reclama a Medi Ambient que freni el telefèric a Carroi pel perill que suposa per a la fauna

El col·lectiu ecologista denuncia que hi ha nius d’àguila daurada i del trencalòs a menys de 300 metres d’on passaria la infraestructura

Una imatge del Pic de Carroi.
Una imatge del Pic de Carroi. apapma

L’Associació protectora d’animals, plantes i medi ambient d’Andorra (Apapma) reclama a Medi Ambient que faci els passos necessaris per aturar el projecte de telefèric al Pic del Carroi impulsat pel comú d’Andorra la Vella. El col·lectiu ecologista considera, entre altres coses, que la infraestructura, de desenvolupar-se, suposa un greu risc per a diverses espècies animals del Principat i, sobretot, remarca que hi ha nius d’àguila daurada i de trencalòs que queden a menys de 300 metres d’on passaria la infraestructura.

Apapma, amb la incorporació de nous integrants a la seva junta, està sent molt més activa darrerament. Especialment a les xarxes socials. I ha estat justament a través d’un seguit de piulades a Twitter, entre altres, que ha denunciat la situació i ha demanat la intervenció del ministeri encapçalat per Sílvia Calvó, que recorda que ha de vetllar pel patrimoni natural i per fer complir les lleis de tinença i protecció dels animals.

El col·lectiu ecologista ja ha constatat que cada vegada el “projecte faraònic” té més detractors, però no obstant això, hi hauria també raons legals derivades de la protecció de la fauna i del paisatge en general que haurien d’impedir el projecte. Per a Apapma, el projecte de telefèric al Pic de Carroi comportaria “greus impactes ambientals acumulatius” sobre el territori en general. Es recorda que “el paisatge és un recurs d’ús turístic amb un impacte econòmic local important. Per això entenem que la seva protecció es garantia de la conservació del recurs”.

El col·lectiu ecologista recorda que “espècies tan emblemàtiques com el tritó pirinenc, el gall de bosc, l’àguila marcenca, l’àguila daurada i el trencalòs” fan vida a zones contigües a indrets per on aparentment passaria el giny

Apapma avisa que l’alteració del terreny que comportaria l’obra generaria nous riscos. Alhora, “la manca de legislació per avaluar l’impacte ambiental dels projectes i obres a Andorra, deixa orfe al ciutadà de conèixer la repercussió ambiental”. On posa molt l’accent el col·lectiu ecologista i animalista és en els “importants efectes negatius per a la protecció d’espècies en risc de desaparèixer. És ben sabut que, com a zones no urbanitzables, les valls contigües al Pic de Carroi consten d’una gran riquesa d’espècies d’alta muntanya”.

Fan referència a “espècies tan emblemàtiques com el tritó pirinenc, el gall de bosc, l’àguila marcenca, l’àguila daurada i el trencalòs”. Segons que explica Apapma, el gall de bosc, espècie amenaçada, té una zona de reproducció a tocar de les opcions d’arribada. I l’àguila i el trencalòs també “es veuran altament afectades per la construcció, ja que se sap de l’existència d’un niu d’àguila daurada i dels dos nius de l’única parella de trencalòs (espècies altament sensibles) a menys de 300 metres de la localització per on se suposa, passarà la infraestructura”.

Apapma recorda que les dues espècies consten al catàleg d’espècies en perill d’extinció i per tant se’n “prohibeix la destrucció dels hàbitats de reproducció de les espècies protegides que presentin un grau d’amenaça igual o superior al definit com a ‘espècie amenaçada’ segons la reglamentació corresponent”. Correspon al ministeri responsable de la fauna realitzar el seguiment dels danys produïts en béns privats i en territori andorrà per espècies protegides que presentin un grau d’amenaça igual o superior al definit com a espècie en perill d’extinció. I és per això que es reclama al departament de Medi Ambient que aturi el projecte promogut pel comú d’Andorra la Vella.

Comentaris (3)

Trending