Andorra s’interessa per un projecte portuguès de bateries que permeten guardar energia renovable

El Principat i Portugal signen un protocol d’entesa en favor de l’acció climàtica i la conservació de la biodiversitat en el marc de la COP 27

Sílvia Calvó i Duarte Cordeiro escenifiquen la signatura del MOU.
Sílvia Calvó i Duarte Cordeiro escenifiquen la signatura del MOU. SFGA

Andorra, a través de la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, s’ha interessat pel projecte que està impulsant Portugal en relació a la instal·lació de bateries mixtes per emmagatzemar l’energia produïda per instal·lacions d’origen renovable, un element que és d’interès per Andorra amb l’objectiu de poder augmentar la sobirania energètica del país. Aquest interès s’ha evidenciat durant la celebració de la 27a sessió de la Conferència dels Estats Part (COP 27) del Conveni Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, que celebra a la ciutat de Xarm El-Xeikh, a Egipte.

En el marc de l’esmentada COP 27, Calvó ha signat aquest dimecres un protocol d’entesa amb el ministre de Medi Ambient i Acció Climàtica del Govern de la República de Portugal, Duarte Cordeiro, per col·laborar i intercanviar mesures i experiències en el camp de la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic. El conveni estipula que ambdós països intercanviaran informació en relació a tots aquells aspectes vinculats amb el canvi climàtic (com ara les polítiques que s’adopten per avançar cap a la neutralitat carboni) i també tots aquells aspectes per afavorir la conservació de la biodiversitat.

El projecte portuguès pel qual ha mostrat interès el Principat permetria emmagatzemar energia produïda per l’acció del vent i l’aigua -eòlica i hidràulica, benentès- i no haver-ne de fer un ús instantani sinó poder-la emprar quan es requereixi i, sobretot i especialment, quan les condicions meteorològiques no permetin produir aquest tipus d’energies renovables. Una energia alimenta l'altra quan s'escau.

Després de la signatura de l’entesa, Calvó i Cordeiro, han mantingut una reunió bilateral per avançar en els temes recollits al conveni així com també per intercanviar aspectes de mutu interès. En aquest punt, la ministra de Medi Ambient ha explicat al seu homòleg portuguès que Andorra impulsarà aquest dijous a la COP 27 una trobada ministerial per unir sota una sola veu els territoris de muntanya afectats pel canvi climàtic. Calvó ha emfatitzat la importància que l’agenda global d’acció climàtica tingui en compte aquestes zones, com Andorra, especialment vulnerables al canvi climàtic.

Cordeiro ha compartit amb la ministra l’agenda entre ambdós països per avançar cap a la neutralitat carboni. Portugal va ser el primer país a prendre aquest compromís i recentment ha anunciat que estudiarà la possibilitat d’assolir l’objectiu cinc anys abans del previst, el 2045.

ACCIÓ CLIMÀTICA IBEROAMERICANA

També durant la segona jornada de treball a la COP 27 la delegació andorrana ha compartit diverses trobades i experiències amb la regió iberoamericana. Així, la ministra Calvó i el secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, han assistit a la trobada ministerial de Xarxa Iberoamericana d’Oficines del Canvi Climàtic (RIOCC). En el marc de la reunió els ministres han aprovat la declaració que sorgeix dels treballs endegats pels directors en les trobades anuals i que reforça la necessitat d’avançar de forma conjunta en la mitigació de les emissions de CO2 posant èmfasi en les solucions basades en la naturalesa.

RIOCCCalvo2
Sílvia Calvó i Marc Rossell en la reunió de la RIOCC.

Per la seva part, la delegació tècnica ha assistit també aquest dimarts a la trobada conjunta de les tres xarxes regionals iberoamericanes CIMHET, RIOCC i CODIA. La voluntat és impulsar l’intercanvi d’informació entre aquestes xarxes, element que va posar sobre la taula Andorra quan va ostentar la presidència de la Secretaria Pro Tempore de la Cimera Iberoamericana.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending