Alerten de l’aparició de gats morts a Escaldes

Mobilització ciutadana per salvar els felins que queden vius en una colònia i intentar aclarir les causes de la defunció dels altres animals, algun dels quals ja està momificat

Dos dels gats de la colònia.
Dos dels gats de la colònia.

Preocupació entorn a col·lectius animalistes per l’aparició, a Escaldes, de diferents gats morts. Fins i tot en almenys un cas, un dels felins ja presentaria un estat de momificació. Arran de la denúncia de la cuidadora d’una colònia felina, s’està duent a terme una mobilització ciutadana per, d’una banda, mirar de fer veure al comú que ha d’intervenir en el cas i, de l’altra banda, intentar saber les causes de les morts i salvar els felins que encara queden a la colònia.

Segons que han denunciat animalistes, hi ha entitats -Laika n’hauria de ser la principal malgrat que els col·lectius que s’estan mobilitzant no la citen directament, entre altres coses perquè entre organitzacions hi ha enfrontaments- que haurien de fer-se càrrec de la gestió ètica de les colònies de gats i, suposadament, no ho fan. En tot cas, a Escaldes han aparegut diversos casos de gats morts. Alguns momificats. Es tindria constància de com a mínim mitja dotzena d’animals morts respecte dels quals, aparentment, no s’ha pogut fer la necròpsia.

Un gat de la colònia momificat.
Un gat de la colònia momificat.

Per ara, no se sap, segons els animalistes que s’estan mobilitzant, si es tracta d’un cas d’enverinament -aquesta situació, en altres punts, sí que ha estat denunciada per Laika i fins i tot el ministeri d’Agricultura va engegar algun procediment per mirar d’aclarir certs escenaris- o si els gats han mort per algun tipus de malaltia tipus panleucopenia, coronavirus felí o leucèmia felina fulgurant. Hores d’ara, i davant el fet que sí que es té controlada la colònia, si apareix algun gat mort més es farien les pertinents necròpsies per mirar d’establir les causes de les defuncions.

Sia com vulgui, els grups que s’estan mobilitzant, amb una entitat reconeguda pel ministeri com a tal al capdavant, s’han marcat l’objectiu de capturar els vuit animals que es compta que hores d’ara resten a la colònia -segons les fonts no serà fàcil perquè els gats viuen en un estat feral, són adults i no faciliten en cap cas la captura- , esterilitzar-los, desparasitar-los i revisar la seva salut, que inclouria, si fos el cas, la vacunació per protegir-los d’una possible malaltia. També es voldria adequar l’indret on han estat fent vida fins ara.
Un dels cadàvers recents que han aparegut.
Un dels cadàvers recents que han aparegut.

Els animalistes reclamen una gestió ètica de les colònies -fins i tot fa pocs dies en la presentació d’una campanya sobre la tinença d’animals, la ministra titular del departament d’Agricultura, Sílvia Calvó, es va referir a l’existència de les colònies de gats- i demanen a totes aquelles persones sensibilitzades en la qüestió que contactin amb el comú d’Escaldes per fer-los arribar la preocupació per la situació. Les colònies de gats, la seva existència i també la seva gestió, és un dels grans maldecaps en alguns espais públics del país.

Etiquetes

Comentaris (13)

Trending