L’accés a Claror només per a residents es podria estendre als municipis veïns del costat català

Les limitacions aplicades per Sant Julià han suposat una davallada d’afluència als territoris limítrofs i ara es busca la reciprocitat treballant per assolir un model de gestió conjunta

Cairat en la primera reunió amb alcaldes de municipis veïns que es va fer al novembre.
Cairat en la primera reunió amb alcaldes de municipis veïns que es va fer al novembre. Comú de Sant Julià de Lòria

La prohibició que els vehicles estrangers puguin accedir a la muntanya de Claror, en vigor des de l’estiu del 2024 en les ordinacions de Sant Julià de Lòria, ha tingut repercussió en el trànsit de vehicles als municipis catalans que hi fan frontera. Segons ha confirmat el cònsol major de Sant Julià, “ells han notat una davallada en l’afluència de vehicles” i tenint en compte que fa anys que tenien en ment poder tancar els accessos pels problemes que els suposava, de moment s’ha decidit treballar conjuntament per mirar de trobar “un model de gestió conjunt”. Sobre la taula, aplicar reciprocitat a les limitacions, és a dir, que només els residents a Sant Julià o als municipis fronterers puguin utilitzar les pistes forestals.

“Cada administració és sobirana per actuar sobre el seu territori, per tant, hi ha municipis que podrien haver tancat l’accés fa temps perquè més enllà de la conservació del medi, també tenien molts problemes amb els tancats del bestiar”, apunta Cairat, que destaca que en compte “de donar-nos l’esquena hem estat capaços de treballar conjuntament”. Ja al mes de novembre es va fer una primera trobada amb alcaldes de municipis de la Reserva Nacional de Caça Alt Urgell-Cerdanya per treballar en la regulació de l’accés rodat a les pistes forestals. Una feina que s’ha mantingut i que ha de permetre arribar a un model de gestió conjunta.

Un instant de la reunió en la que ha participat el cònsol lauredià.

Relacionat

Sant Julià col·labora en la regulació de l’accés rodat a pistes forestals de territoris limítrofs

El que es té clar que és es vol “reduir la massificació i que la regulació tingui la mínima afectació al sector primari”. Amb les converses s’ha pogut frenar, doncs, la decisió unilateral dels municipis catalans de tancar completament l’accés i ara “es busca la reciprocitat entre els lauredians i els municipis veïns”. Cairat remarca que es vol “protegir la muntanya de qui venia, per exemple, al Port Negre a fer-ne un ús lúdic, però permetre que els veïns i en fan un bon ús” hi puguin accedir. Per tant, doncs, una de les opcions que hi ha sobre la taula i que s’està treballant per mirar de fer-la realitat és estendre la limitació que aplica Sant Julià a l’altre costat de la frontera. Això suposaria que lauredians i residents als municipis que fan frontera amb la muntanya de Claror podrien accedir-hi, però els de fora no. De moment no hi ha res tancat, però el cònsol de Sant Julià insisteix que el treball conjunt es manté i confia que es pugui assolir l’acord.

Comentaris (4)

Trending