Malestar de propietaris immobiliaris estrangers per les ‘retencions indegudes’ del Govern

Inversors forans de pisos del país que se’ls venen lamenten el retard amb el qual Tributs retorna unes quantitats que ‘congela’ fins que no es comprova que el venedor no té cap deute a Andorra

Malestar a l\'administració tributària per un frau detectat i que s\'hauria deixat caducar
Malestar a l\'administració tributària per un frau detectat i que s\'hauria deixat caducar
Quan un propietari immobiliari estranger ven un pis al Principat, del resultant de dita operació, el Govern en reté un 5%. Mentre es fan tots els tràmits burocràtics, l’administració comprova que el venedor, que tot sovint una vegada venut el bé immoble ja no tornarà a tenir cap més vincle amb el país, no té cap deute a Andorra. Feta aquesta comprovació, Tributs expedeix un xec que es lliura al beneficiar o el seu representant o autoritzat legal.

El procés és clar i l’estableix la legislació. Segons fonts immobiliàries, sempre hi ha una dilació en el temps entre que es fan tots els tràmits i comprovacions fins que s’acaba lliurant de manera efectiva el xec amb el valor dels diners de la venda retinguts. El cas és que en l’actualitat aquesta dilació s’està allargant tant en el temps que està creant un enorme malestar entre nombrosos inversors immobiliaris que entenen que se’ls està practicant ‘retencions indegudes’ i que volen que, d’una vegada per sempre, se’ls retorni allò que és seu.

Fonts immobiliàries han explicat que del mes d’abril ençà hi ha un bon nombre de propietaris que han formalitzat operacions de compra-venda, que han vist per tant com segons la legislació vigent se’ls retenien uns imports que en alguns casos són prou notables, però que encara no se’ls han retornat aquests diners malgrat que tant els propis afectats com l’administració són conscients que no hi ha cap deute pel mig.

Segons les fonts consultades, els encarregats d’aquests tràmits no saben donar cap justificació al retard més enllà de corroborar que s’estan produint dilacions més llargues del que sol ser habitual i que els xecs que són el conducte normal del retorn dels diners retinguts no estan encara degudament validats. Les fonts comunicants han assegurat, alhora, que ara per ara ningú no sap donar una data sobre quan aquesta qüestió pot quedar resolta.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending