La ITV treballa en una web per gestionar els permisos per a la Zona de Baixes Emissions sense que s'hagi de dur el cotxe al servei

L'ens analitzarà si el vehicle compleix o no els requisits per accedir a l'espai restringit i farà el tràmit amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona; encara no està tancat si tindrà un cost i quin serà

Desbandada de personal a la ITV pel mal clima laboral i l’enfrontament amb la direcció
Desbandada de personal a la ITV pel mal clima laboral i l’enfrontament amb la direcció

Els cotxes andorrans no s'hauran d'inscriure al registre de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per poder accedir a la zona de baixes emissions que entrarà en funcionament de forma permanent a partir de l'1 de gener. La gestió per aconseguir aquesta autorització es farà a través de la ITV andorrana. Serà aquest servei qui acrediti si els vehicles del Principat compleixin els requisits mediambientals i qui s'ocupi dels tràmits per assegurar l'entrada a l'espai restringit, sigui de forma totalment lliure o via el sistema de permisos diaris. Una de les qüestions que queda per acordar és el preu del tràmit, que no hauria de suposar, almenys sota aquesta premisa es treballa, haver de portar el cotxe a l’ITV sinó que es podría completar a través d’una plataforma telemática.

Així s'ha anunciat aquest matí -ho ha fet el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, sota el ministeri del qual s'aixopluga el departament de Transports- durant el tradicional esmorzar de Nadal de l'executiu amb la premsa. Des del Govern s'ha fet pública quina és la solució finalment acordada amb l'AMB després d'analitzar el problema que suposava el fet que a no a totes les cartes grogues (especialment les més antigues) hi hagués part de la informació necessària per completar el registre. Les converses a tres bandes amb l'entitat supramunicipal i la Direcció General de Trànsit (DGT) han permès arribar a aquesta entesa, que posarà el focus en la Inspecció Tècnica de Vehicles, sense que, en principi, sigui necessari portar-hi el cotxe, ja que la idea és que tot el tràmit es pugui fer a través d’un portal web.

Serà aquest servei qui s'encarregui d'acreditar si un vehicle andorrà compleix o no els requisits d'emissions que s'exigiran per poder accedir a la ZBE durant l'horari de restricció -de dilluns a divendres, de set del matí a vuit del vespre-. Per tant, no caldrà inscriure's al registre sinó anar a la ITV i, un cop analitzat el vehicle, des d'allà es realitzarà el tràmit necessari per aconseguir el permís en cas que el cotxe compleixi les condicions exigides per accedir. Tots els detalls es donaran a mitjan mes de gener quan es tinguin tancats tots els serrells de l'acord entre l'AMB, el departament de Transports i Mobilitat. També ha participat de les converses l'Automòbil Club (ACA), que és qui gestiona l'ITV.

El ministre de Presidència s'ha felicitat per haver arribat a una entesa, que s'ha d'acabar de polir, i ha recordat que malgrat l'obligatorietat d'estar acreditat comença l'1 de gener no serà fins a l'1 d'abril quan es començarà a sancionar. Els primers tres mesos el donen de marge les autoritats barcelonines per fer una intensa campanya informativa que serà "un temps suficient perquè es pugui posar en marxa el mecanisme acordat", segons Gallardo. Queda per definir si l'acreditació davant l'ITV suposarà algun cost per al titular del vehicle i si és el cas, què es fa pagar. El tràmit directe i en línia davant l'AMB costarà 5 euros segons ja s'ha establert.

Fonts consultades per Altaveu han posat en relleu que s’està treballant ara per crear “amb la màxima celeritat” un sistema que suposi un “tràmit mínim” i que, fins i tot, no faci necessari haver de dur el cotxe a les instal·lacions d’Aixovall. “La clau és que sigui tot superfàcil per a tothom”, han apuntat. Això passaria per la creació “una plataforma on-line” que sigui “senzilla i eficient”. Cal tenir present també que el sistema que finament s’adopti pot haver de gestionar en els propers mesos una gran quantitat de peticions, sigui de vehicles no contaminants sigui d’aquells que, tot i no complir els requisits, es vulguin acollir a la fórmula de les deu autoritzacions diàries.

La ZBE de Barcelona es posarà en marxa l’1 de gener i implica una restricció que, a més la majoria de barris de la Ciutat Comtal, situats en gran part a dins de la corona que conformen les dues rondes, també s’estén a zones de Sant Adrià de Besòs, L’Hospitalet de Llobregat, Cornellà i Esplugues. De fet, aquest divendres, l’ajuntament que encapçala Ada Colau ha de sotmetre al ple la normativa que la regularà

Comentaris (8)

Trending