L’Institut de Drets Humans reclama la despenalització de l’avortament en tots els supòsits

-
-
La presidenta de l’Institut de Drets Humans (IDHA), Elisa Muxella, s’ha mostrat partidària de despenalitzar l’avortament “en els quatre supòsits”, és a dir, afegint les raons econòmiques als supòsits bàsics. La reclamació s’inclou en un document consensuat amb la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) que totes dues organitzacions sindicals preveuen fer arribar a les formacions polítiques que es presentin a les properes eleccions generals exposant-los una vintena de punts que creuen que haurien d’incloure els programes electorals “per donar compliment al mandat constitucional”.

La llista és llarga i variada. Per exemple, respectar la sobirania d’Andorra i combatre intromissions d’estats veïns com s’haurien donat en el marc del ‘cas BPA’ tal com ha recordat Muxella, o adoptant mesures reals i efectives per eradicar les dificultats per accedir a un habitatge digne en condicions assumibles, com ha posat de relleu el secretari general de l’USd’A, Gabriel Ubach, que ha lamentat que el fet que al país “hi hagi un 50% de la població que sigui mileurista o gairebé mileurista és un gran problema”.

Però una de les qüestions més suculentes que han tractat els dos dirigents socials en una compareixença conjunta ha estat la de l’avortament. Ubach s’ha mostrat obertament partidari de l’eslògan ‘nosaltres parim, nosaltres decidim’. Mentrestant, Muxella ha assegurat que no cal modificar la Constitució per fer que l’avortament sigui permès al Principat. Simplement, cal interpretar “correctament” a parer de la president de l’IDHA l’article que fa referència al dret a la vida en la Constitució.

Muxella ha assegurat que el document que inclou la petició de despenalitzar l’avortament ha estat consensuat per tots els membres de la junta directiva de l’institut que presideix. I hi ha inclòs explícitament el vicepresident de la institució, l’advocat Alfons Clavera, que en altres fòrums s’ha mostrat contrari a la interrupció de l’embaràs mentre que la presidenta de l’IDHA ha assegurat que “sempre ha estat d’acord amb la despenalització” en aquelles trobades que s’hauria parlat del tema.



Clavera s’aferra a la Constitució i al sistema institucional

Encara que sense voler-li donar gaire transcendència, el vicepresident de l’Institut de Drets Humans, l’advocat Alfons Clavera, que no tenia coneixement del contingut de l’acord anunciat per Muxella amb l’USd’A, no ha trigat en respondre la presidenta de l’entitat. Ho ha fet de forma breu i clara assegurant que ell és un ferm “defensor de la Constitució i els seus articles, tots ells. Inclòs el que diu que s’ha de respectar el dret a la vida en totes les seves fases”. Alhora, Clavera ha recordat també que també defensa “el sistema institucional vigent al Principat que no és cap altre que el Coprincipat parlamentari” que emana d’una Constitució que “tots els andorrans van votar el 1993”.



 

Muxella, que ha recordat en diverses ocasions del seu discurs que “el poble és sobirà”, ha remarcat també que “s’han de trobar els mecanismes que facin possible l’avortament”. Ubach ha afirmat que té interès i expectació per saber quina serà la posició dels moviments feministes i les dones que vagin en les candidatures electorals. I ha destacat que “em sembla d’una hipocresia monumental” defensar que no passa res si no es pot interrompre l’embaràs al Principat perquè a la Seu es pot fer sense pegues.

Els dos dirigents socials han tocat diverses tecles durant una compareixença que en alguns moments ha tingut alguns tocs de surrealisme. Les retallades en drets socials, sindicals i laborals, o les dificultats per poder accedir de forma digna a un habitatge han estat d’altres elements que s’han posat sobre la taula. Gabriel Ubach també ha parlat de les negociacions per l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). En aquest sentit, el secretari general de l’USd’A ha reclamat que no només s’acceptin imposicions per al Principat o es miri sols segons què. També cal que es respectin els drets dels treballadors.

Ubach ha assegurat que “no estem demanant la lluna” i hi ha afegit: “Si Andorra entra a Europa hi ha d’entrar amb totes les de la llei. I un treballador ha de tenir els mateixos drets si treballa a Andorra que si treballa a França o a Espanya. ¿O és que volem ser europeus per allò que els convé als que manen, només?”.  El màxim dirigent de l’USd’A, que ha assegurat que no donarien cap ‘ordre’ estricte en relació amb el vot que s’hagi d’emetre el 7 d’abril, sí que ha afirmat que “donem suport als partits progressistes. Hi ha un sistema arcaic i volem que canviï”. Sense dir-ho obertament, finalment Ubach el que ha assegurat que la idea a transmetre és que es voti qualsevol formació mentre no sigui la que ha ostentat el poder els darrers vuit anys.

Comentaris

Trending