L’impost PAIS i la quarantena en hotels, un sobrecost afegit pel retorn dels temporers

Varados denuncia que a molts argentins se’ls cobra un tribut del 30% per pagar amb targeta el passatge del vol de repatriació i, en algunes províncies, se’ls cobra el confinament forçós de dues setmanes

-
-

Els temporers argentins que es troben atrapats a Andorra s’estan trobant amb encara més dificultats de les que esperaven per poder tornar al seu país, fins i tot ara que, amb comptagotes, s’han autoritzat vols des d’Europa. Són molts els que veuen que el cost del retorn no es limita únicament al preu del bitllet d’avió. Encara es pot encarir més per dos factors. El primer, el conegut impost PAIS que s’aplica a les compres amb targetes de crèdit. El segon, l’obligació, algunes províncies, de passar la quarantena a un hotel, pagant les despeses. En alguns casos, alguns han arribat a refusar tornar ja perquè no poden afrontar el seu pagament.

Així ho han explicat a Altaveu des del grup Varadosenandorra, que aplega un bon nombre d’aquests treballadors d’hivern que s’han quedat bloquejats al Principat a conseqüència del brusc final de la temporada turística provocat per l’esclat de la crisi de coronavirus. Després de diverses setmanes, el govern de Casa Rosada ha començat a autoritzar vols, com ara els dos que van sortir de Madrid el passat cap de setmana o el que ha sortit aquest dijous de París. Aquest cap de setmana, n’hi ha previstos dos més, un des de Barcelona i l’altre, novament, des de la capital espanyola.

Fonts de Varadosenandorra han explicat, però, que alguns dels temporers que es podrien beneficiar d’aquests vols s’estan trobant amb un impediment: l’econòmic. I no perquè no disposin de prou diners per pagar el passatge, sinó per altres despeses associades al retorn que, apunten, consideren totalment injustes donada l’actual situació.

L'estada als hotels especialment habilitats a la província de Mendoza surt per 30.000 pesos, més de 400 euros

En primer lloc, l’impost PAIS. Es tracta d’una figura (impost Per una Argentina Inclusiva i Solidària) que va ser creat pel govern d’Alberto Fernández el passat desembre i que gravarà durant cinc períodes fiscals la compra de béns i serveis dels argentins que es troben a l’estranger. Suposa un 30% de l’import total de tota operació i afecta, entre altres, l’adquisició de passatges aeris. És a dir, els bitllets de vol. Des de Varados es denuncia que són molts els temporers als quals se’ls ha fet pagar aquest tribut. De fet, denuncien que no s’ha anul·lat malgrat el gran nombre d’argentins que van quedar atrapats fora del país pel tancament de fronteres decretat per la Casa Rosada.

En segon lloc ha aparegut un altre problema. Tots els temporers saben que, un cop arribin al seu lloc d’origen, hauran de passar una quarantena de dues setmanes per garantir que no estan infectats amb el coronavirus. Ara bé, en algunes de les províncies argentines, s’obliga que aquest mesura es faci en alguns dels hotels especialment habilitats. Això sí, pagant l’estada de la butxaca de la persona forçada al confinament.

És el cas, per exemple, de Mendoza, ciutat de la qual provenen alguns dels temporers que es troben al Principat. Des d’aquest dimarts, s’exigeix estar dues setmanes a un establiment hoteler a raó d’uns 2.000 pesos diaris. És a dir prop de 30.000 en total. Al canvi, això suposa més de 400 euros.

Un cost que no tots poden afrontar. Segons algunes fonts consultades, alguna de les persones a les quals s’ha ofert tornar en els vols d’aquesta setmana han optat per declinar, ja que no es troben en disposició d’afrontar aquesta despesa extra.

Comentaris (3)

Trending