L'alta sinistralitat qüestiona la seguretat del túnel de la Tàpia

Els quatre accidents en dos dies s'afegeixen a altres sinistres que obliguen a tancar moltes hores la infraestructura

-
-
L'obertura del túnel de la Tàpia havia de servir per descongestionar una zona amb alta sinistralitat com és la de les Arades i l'avinguda Rocafort com així constava en els informes de l'Automòbil Club d'Andorra. Ara, vuit anys després el túnel acumula molts accidents.  Tres dels quatre accidents que han tingut lloc dijous i divendres al túnel de la Tàpia de Sant Julià de Lòria han estat causats per l'excés de velocitat. El quart va ser per l'anomenat efecte badoc ja que un cotxe va reduir la velocitat per mirar el que havia passat.

El túnel de la Tàpia té dos carrils en sentit sud i un en sentit nord. Aquests dos carrils fan que hi hagi vehicles que vagin a més velocitat de la permesa per avançar. El carril de la dreta està destinat als vehicles que van cap a Espanya i el de l'esquerra, el d'avançament, pels que han d'entrar al centre de Sant Julià de Lória. 

Hi circulen cada dia uns 16.000 vehicles segons les xifres de Mobilitat

Alguns usuaris han pogut constatar canvis sobtats de carril o fins i tot cops de volant perquè algú que va en sentit Espanya circula pel carril de l'esquerra i canvia a l'últim moment. Pel túnel hi circulen cada dia uns 16.000 vehicles, segons les xifres del departament de Mobilitat. El seu director, Jaume Bonell afirma que en  tres dels quatre accidents s'han unit una sèrie de casualitats. "Hi ha excés de velocitat, la calçada humida i la negligència".

Dos dels accidents van tenir lloc dijous i els altres dos divendres. Bonell recorda també que la velocitat al túnel està limitada a 60 kms/h i que en casos de calçada molla per la pluja o la neu es baixa fins els 40 kms/hora. Hi ha un radar fix a la sortida de la infraestructura en sentit sud.

Els llargs tancaments després d'un accident s'atribueixen a la complexitat de les tasques de neteja

Pel que fa a les crítiques pels llargs tancament per les tasques de neteja després dels accidents, Bonell explica que a banda de peces del cotxe o de vidres, també hi ha sovint taques d'oli que cal netejar amb aigua i detergent amb les màquines i els efectius del COEX, juntament amb els bombers. En aquests darrers accidents s'ha tingut el suport d'una potent màquina del comú d'Andorra la Vella. 

En el primer sinistre, dijous passat, es va veure implicada una furgoneta que va topar amb la paret del túnel. El conductor va resultar ferit. Hores després va patir un accident el conductor d'una moto que va patir ferides lleus. Divendres van topar dos cotxes amb un ferit lleu i posteriorment, l'efecte badoc va estar a l'origen d'una col·lisió entre dos turismes amb danys materials.

Les instruccions són clares i en cas de la minima incidència al seu interior, el túnel s'ha de tancar immediatament

Des dels diversos cossos de seguretat i des de Mobilitat es recorda que cal circular amb prudència i respectant els límits de velocitat. El túnel de la Tàpia es va inaugurar el 2012 i connecta les rotondes d'Aixovall i de la plaça Laurèdia. Les instruccions pel servei de circulació de Sant Julià de Lòria són clares: en cas de la mínima incidència a l'interior el túnel s'ha de tancar immediatament.

Fora d'ell també hi ha un indret perillós. És abans de la plaça Laurèdia en sentit sud. Si es circula pel carril que dona accés al centre de la població cal fer-ho amb precaució perquè hi ha el risc de trobar-se un vehicle pesant, o fins i tot un turisme, que s'obre molt per agafar el revolt tancat en sentit nord des de la plaça Laurèdia. Més d'un conductor ha tingut un bon ensurt. 

 

Comentaris (2)

Trending