Les pedregades de l’estiu passat ‘envien’ a la brossa una de cada tres fulles de tabac plantades

La qualitat del tabac que s’enviarà cap a Kentucky per mastegar serà força baixa, i això sense tenir en compte ja les 85 tones que directament s’han portat a cremar al forn incinerador

-
-
Les pedregades que durant la primavera i l’estiu de l’any passat van afectar de forma força generalitzada tot el país han tingut una incidència directa en la qualitat del tabac que aquests dies s’ha estat classificant a la Borda Mateu. Hi ha una relació directa entre les inclemències meteorològiques i el tabac que s’ha hagut de llançar. Si les calamarsades van afectar el 35% de la collita, al final una mica més d’un terç del tabac plantat (85.000 quilos) s’han hagut de portar al forn incinerador per cremar-lo. Els altres 155.000 quilos, en xifres rodones, s’han pogut salvar. Però d’aquella manera.

Per norma general, el tabac que s’ha estat classificant aquests darrers dies presentava una qualitat justeta. I ara hauran de ser els experts de France Tabac els qui acabin de treure rendiment a les fulles ja assecades abans d’enviar-les cap a Kentucky, on es venen com a tabac per a mastegar. Aquesta és la destinació final que sempre té el tabac plantat al Principat. Una altra cosa és que tingui més o menys qualitat i que n’hi hagi més o menys quantitat. Enguany, tot i no ser ni de bon tros la pitjor collita de la història, sí que les fulles presentaven força deficiències.

I això que el nombre de quilos que es van haver de fresar directament als camps, segons fonts del sector, va ser relativament més baix que en altres ocasions. El problema va venir donat, la primavera i l’estiu passats, pel fet que les pedregades no van ser localitzades sinó bastant generalitzades. La sort, encara, cal buscar-la en el fet que tot i l’afectació, la parròquia de Sant Julià, que és la parròquia més productora, va poder salvar encara prou bé la situació.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending