L’aval bancari andorrà que permet la policia espanyola ‘enganxar’ Artur Mas

Una garantia emesa per BancSabadell a petició d’un empresari del Principat fa que la UDEF vinculi l’expresident català amb la trama de finançament il·legal de Convergència

-
-

Un aval emès el 2006 pel BancSabadell d’Andorra ha permès a la policia espanyola involucrar l’expresident català Artur Mas en el suposat finançament il·legal de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a partir de suposades aportacions econòmiques irregulars que feien empreses amb les quals treballava el partit fundat per Jordi Pujol. De fet, la descoberta de l’aval bancari s’hauria fet en el marc de la investigació del ‘cas Pujol’. La garantia no es va arribar a executar mai ni tampoc no hi va haver cap flux de diners des del Principat cap a Catalunya, segons que han explicat fonts coneixedores de la investigació.

Encara que fa temps, segons les fonts, que s’havia requerit via comissió rogatòria la informació bancària al Principat, el detall de l’aval bancari no ha transcendit fins ara després que la unitat de delictes econòmics i fiscals (UDEF) de la policia espanyola, sota l’ordre del jutge instructor de l’Audiència nacional espanyola José de la Mata, no hagi consignat en un nou informe que serveix per involucrar Mas en tot plegat. Com molt sovint fan aquests informes, però, la involucració és indirecta i molt de resquitllada. Pel sol fet que fins al 2006 va tenir càrrecs executius dins el partit, la UDEF, en localitzar l’aval procedent d’Andorra, atribueix responsabilitats a Artur Mas.

La fiança vehiculada a través de Fibanc, una entitat ‘clàssica’ de les operacions fosques dels Pujol, no es va haver d’executar mai ni hi va haver flux dinerari del Principat a Catalunya

Les fonts de la investigació consultades per l’Altaveu han explicat que vers aquella data, el 2006, un empresari andorrà que llavors no se sabia que tingués cap vincle amb els Pujol però que des de fa uns anys ha quedat plenament acreditat que n’era, com a mínim, un ‘amic-col·laborador’, va demanar a BancSabadell d’Andorra, del qual n’era client, que emetés un aval bancari -segons algunes fonts, de 400.000 euros-, a favor de l’empresa Altraforma. Com que es donaven les condicions necessàries per emetre dita garantia, es va fer. I es va vehicular a través de Fibanc.

Amb el temps ha quedat clar, també, que Fibanc va ser una entitat bancària -vinculada a Andbank, també, i amb la desapareguda gestora de capitals andorrana Valora com un altre trampolí- molt usada pels Pujol per fer operacions com a mínim poc clares. Alhora, Altaforma és una empresa que hauria participat en l’elaboració de campanyes electorals de CDC. En qualsevol cas, però, segons les fonts, aquella garantia mai no es va executar i tampoc es va haver d’enviar ni un cèntim d’euro, per aquella operació concreta, cap a Espanya.

No obstant, indagant indagant a partir del seguiment que s’ha fet a les empreses que haurien en certa manera servit de tapadora al finançament de CDC o a les maniobres dels Pujol, s’hauria arribat a l’aval de BancSabadell. I, d’aquí, a poder situar també a Artur Mas en l’olla de grills que s’està convertint des de fa temps el ‘cas Pujol’. Amb Andorra com un dels grans epicentres i Andbank i Banca Reig com un dels grans protagonistes l’entramat.

Comentaris

Trending