L'AREB es continua fent l'orni davant les peticions (telefòniques) de la 'comissió BPA' perquè hi comparegui

Comentaris

L’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) continua fent-se el ‘ronso’ a l’hora de comparèixer davant la comissió legislativa que analitza el ‘cas BPA’ i l’estabilitat del sistema financer andorrà. Cert que tampoc el president de dita comissió, el demòcrata Ladislau Baró, colla massa els responsables de l’ens, als quals els components de la comissió voldrien escoltar per saber, especialment ara, en quina situació es troba el bloqueig de productes de renda variable. També es voldria saber el parer de l’AREB en relació a la seva intervenció en el cas del procés de venda de les dues filials que BPA tenia a Panamà: BPA Valores i BPA Panamà. En tots dos casos les esmentades institucions es van veure abocades a la liquidació per una suposada deixadesa que l’AREB nega contra el criteri dels supervisors panamenys.

La ‘comissió BPA’ reprèn aquest dimecres les reunions després d’unes setmanes d’aturada encara treballant en la definició del calendari de les properes compareixences. En principi, hi ha clara la presència del cap de la UifAND, Carles Fiñana, que hauria de presentar-se per tercera vegada ja davant els parlamentaris el 29 de març. Aquesta vegada la compareixença seria a petició de l’intervinent, que voldria aclarir unes informacions, a partir d’uns documents resconegudament elaborats pel comissari de policia jubilat José Villarejo, en què s’explica que Fiñana hauria mantingut algun contacte molt abans de la intervenció de BPA on ja s’apuntava que el banc andorrà podria tenir problemes amb un altre comissari de policia espanyol. També haurà de referir-se a la declaració notarial d’un ciutadà del Principat que hauria explicat que abans de final del 2014 el cap de la UifAND li va fer un comentari pel qual donava a entendre que era coneixedor que BPA acabaria tenint problemes en un termini de temps relativament curt.

La comissió, però, ha d’acabar de definir algunes compareixences. Així, s’hauria de tancar definitivament si es pot escoltar o no l’exconseller delegat de BPA Joan Pau Miquel, que encara quan estava empresonat va sol·licitar poder comparèixer davant l’organisme parlamentari per donar el seu parer, especialment en relació a la intervenció i al procés de resolució posterior del banc. Inicialment, ni tan sols els consellers demòcrates hi veien problemes. Però a partir del moment que el cap de Govern, Toni Martí, i alguns advocats personats a la causa i propers a les tesis governamentals hi van mostrar la seva oposició, tot es va tòrcer i es va girar la truita. Tampoc no s’ha aclarit què passa amb la presència de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF). El president del consell d’administració, Raül González, hauria manifestat fa poques dates que no té inconvenient en comparèixer davant la comissió però que hi ha moltes qüestions sota reserva sobre les quals no s’hi podria referir.

Finalment, i amb un objectiu similar al de l’INAF, saber almenys inicialment en quina situació es troba la renda variable a la qual no poden accedir ni els clients de BPA ni els de Vall Banc, també s’hauria sol·licitat la presència de responsables de l’AREB. De fet, però, segons que va comunicat fa poques dates Ladislau Baró a la resta d’integrants de la comissió, la petició es va fer de forma telefònica i la resposta obtinguda va ser molt vague i menys aclaridora encara. Però, segons les fonts consultades, va donar tota la sensació que els màxims representants de l’organisme creat per a la resolució de BPA no té cap ganes d’explicar-se. Potser perquè encara no hi ha una solució clara per l’esmentada renda variable.

Fonts properes a l’entitat Vall Banc haurien explicat que els gestors que atenen de forma habitual els dipositants estarien informant els seus clients que esperen que durant aquest mes de març es pugui desbloquejar la renda variable i es pugui començar a operar amb aquests títols. Però no hi ha cap certesa del fet i són les autoritats suïsses, en principi, les que haurien de beneir l’operació. Andorra va trigar moltíssims mesos a respondre a les exigències mostrades pel regulador suís, que no vol trobar-se amb cap ensurt. La resta variable de BPA està dispositada a Credit Suisse. Mentrestant, sembla que durant aquest proper mes de març tampoc no hi haurà cap nova migració de clients de BPA cap a Vall Banc. De fet, més aviat al contrari, hi podria haver les primeres comunicacions cap a la UifAND o la Batllia de clients travats a BPA les pràctiques o operacions dels quals es consideren sospitoses.

Comentaris

Trending