L’acusació contra el mestre empresonat per abús sexual penja d’un fil

Algunes de les mares implicades en el cas plantegen retirar les denúncies davant els molts dubtes que hi ha; els exàmens als menors no permeten recollir elements que provin res

Una imatge de la seu de la Justícia aquesta tarda.
Una imatge de la seu de la Justícia aquesta tarda.
El cas del mestre de l’escola espanyola d’Escaldes empresonat per presumptament abusar d’alguns dels seus alumnes cada dia que passa evidencia més llacunes. Malgrat que l’home, detingut dimarts al migdia, continua ingressat a la Comella, cada vegada hi ha més dubtes sobre l’autenticitat de les conductes anòmales exposades en les denúncies. De fet, les darreres hores algunes de les mares denunciants han plantejat retirar les acusacions entenent que hi hauria hagut una indeguda interpretació de l’exposat pels menors. Els exàmens als menors practicats les darreres hores per experts d’Afers Socials tampoc no haurien permès obtenir elements de prova suficients.

La policia i la Batllia en un primer moment van actuar a partir de dues denúncies i una constatació verbal de tres mares. Una vegada va transcendir la detenció de l’home, un docent espanyol de 32 anys que havia arribat al Principat a principi de curs, dues mares més s’haurien afegit a les denúncies. El mestre es va declarar sempre innocent i el seu expedient no tenia cap taca de cap mena. La direcció del col·legi María Moliner i el conjunt del claustre de seguida es van mostrar estupefactes. Ni cap pare ni cap mare havia mostrat cap queixa abans, una ajudant de mestra de llarga experiència acompanyava sempre el docent, i el noi s’havia guanyat l’estima de la resta de companys i dels seus alumnes en poc temps.

Però hi havia cinc denúncies. Algunes de més contundents que altres. I hi havia, especialment, una gravació en la qual una de les cinc presumptes víctimes responia a les preguntes de la mare -inductives- i deixava entreveure un comportament greument indegut del mestre. Davant del risc i la gravetat dels fets, tipificat amb penes de presó d’entre 3 i 15 anys, i per un criteri de prudència atès que les cinc denúncies existien, aquest dijous la batlle va enviar provisionalment el detingut a la presó però d’ofici va acordar la pràctica de proves complementàries per mirar d’aclarir més i millor els fets.

Algunes de les expressions usades pels menors a les quals els progenitors van donar una connotació sexual haurien aparegut a l’aula en el marc d’uns jocs i unes cançons sense cap rerefons dies abans que esclatés l’afer

Dijous mateix els experts pericials van tenir un primer contacte amb l’únic nen implicat en el cas. Aquest divendres s’hauria escoltat les quatre nenes. Tot plegat es tractava de dilucidar si allò que estava posat per escrit en una denuncia tenia versemblança. Les fonts consultades properes a la investigació han assegurat que aquesta prova pericial no ha aportat cap element determinant per poder sostenir sense dubtes l’acusació. Ben al contrari, hores d’ara hi hauria cada vegada més dubtes sobre tot plegat. Fins i tot alguns pares i mares tampoc no acabarien de veure clar tot plegat i lamentarien haver-se “deixat portar per una corrent i l’opinió pública”.

Com que el cas ja està judicialitzat, les denúncies no es poden retirar davant la policia. Cal personar-se davant la Batllia. L’Altaveu no ha pogut constatar que hores d’ara s’hagi donat aquest pas. Sí que és clar que la Justícia espera obtenir en les properes hores o dies més elements de prova -en defensa o acusació del processat- i nous informes complementaris que sinó és durant el cap de setmana sí que podrien portar la batlle responsable de la qüestió a adoptar noves decisions els primers dies de la setmana que ve.

Diverses fonts consultades han coincidit en afirmar que algunes de les expressions (o verbs) que haurien usat els menors i que algunes mares haurien vist amb connotacions sexuals (el verb ‘comer’, en espanyol, per exemple) haurien aparegut dies abans que esclatés tot plegat en el marc d’uns jocs i unes cançons que es van fer a l’aula per aprendre a pronunciar diferents fonemes (el so r) i que haurien estat probablement mal interpretats a posteriori. Ara mateix tot s’agafa en pinces. La defensa… però sobretot, i més encara, l’acusació.

Comentaris (33)

Trending