La tramitació del ‘segon’ pla d’urbanisme revoluciona Ordino

El comú desestima la immensa majoria de les més de cent al·legacions rebudes contra una modificació urbanística que hores d’ara tampoc no té l’aval del Govern per múltiples mancances

Una vista parcial del centre d'Ordino.
Una vista parcial del centre d'Ordino.
La immensa majoria dels propietaris de terreny d’Ordino treuen foc pels queixals. Els darrers dies el comú ha tramès la resposta a les més de cent al·legacions que s’havien presentat a la revisió del primer pla d’urbanisme de la parròquia, o el que és el mateix la modificació i ‘creació’ d’un segon POUP. Sinó totes, la immensa majoria de les queixes veïnals s’han desestimat. Ara bé, resulta que la modificació duta a terme, ara per ara, tampoc no ha rebut l’aval del Govern. La comissió tècnica d’urbanisme (CTU) hi veuria excessives mancances.

Respecte del primer pla d’urbanisme, del 2006, aquesta segona ‘entrega’, exposada públicament fa uns mesos, experimenta moltes modificacions. I moltes d’elles, a més, de notable importància. Cal tenir en compte, per exemple, que quan es va elaborar el primer POUP la parròquia encara no disposava del cadastre. Ara, aquesta eina bàsica ja s’ha tingut en compte per dur a terme la revisió i això ha comportat variacions d’envergadura. El nou pla també ha hagut de reflectir, per exemple, les noves infraestructures viàries i, suposadament també, havia de preveure la zonificació dels riscos, que l’administració central, producte dels avenços tecnològics i els estudis de què va disposant també ha anat canviant.

Segons diverses fonts consultades, seria aquesta darrera circumstància, el fet que l’equip redactor de la revisió del pla d’urbanisme no hauria tingut prou en compte qüestions com la zonificació de riscos, que fa que, ara per ara, la CTU no doni el vist-i-plau a la modificació urbanística ordinenca i, en conseqüència, el Govern no l’aprovi. Fonts properes a la corporació han confirmat que la tasca duta a terme pels tècnics externs contractats a l’efecte està sent molt feixuga i qüestionada. Tampoc l’assessor urbanístic de la confiança de la majoria comunal acabaria de convèncer molts dels veïns.

Era de preveure que es deneguessin moltes de les peticions perquè es pretenia que es requalifiqués molt terreny com a sòl urbà consolidat i la revisió no ho ha contemplat

I amb el pla empantanegat a la CTU i Govern, els propietaris ordinencs treuen foc pels queixals. Fonts properes a la corporació ordinenca han afirmat que era de preveure que moltes de les al·legacions es desestimessin perquè, moltes també, el que pretenien era un canvi de qualificació del sòl. És a dir, que el comú considerés els respectius terrenys com sòl urbà consolidat. I la revisió urbanística feta no amplia aquesta consolidació respecte de la previsió feta en el POUP del 2006.

No obstant, altres fonts han assegurat que més enllà d’estar a favor o en contra de la decisió comunal, el més criticable, segons propietaris consultats, és que la “qualitat” de les respostes donades a les al·legacions cursades és molt baixa. O, en tot cas, que “deixen molt a desitjar. Ni tècnicament ni jurídicament no s’aguanten”. Les fonts consultades han explicat que les respostes en qüestió les ha redactat l’equip jurídic que assessora l’equip tècnic redactar amb l’aval del comú d’Ordino. I que ara caldrà veure com es defensen els possibles recursos que es promoguin, que de ben segur es promouran i en un bon nombre, segons les fonts.

També hi ha expectació i cert neguit entre els propietaris per saber quines són les suposades deficiències detectades per la CTU. I si es confirma que hi ha unitats d’actuació que si s’aplica degudament la nova zonificació de riscos queden parcialment o totalment en indrets afectats per aquests riscos. En tot cas, segons totes les fonts consultades, la revisió del pla urbanístic està generant un enuig i malestar molt considerables a molts dels propietaris de la parròquia.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending