La ‘sobreoferta’ de cartró i plàstics deixa en l’aire la recollida selectiva

L’evolució del mercat internacional fa que a les empreses gestores no els surti a compte el triatge i les administracions hauran d’incrementar les subvencions

-
-
La recollida selectiva de paper, cartó i envasos està en l’aire. No és que s’hagi de deixar de fer de manera immediata però sí que ja no genera l’interès que podia haver tingut per a les empreses que gestionen la recollida. Les subvencions públiques més el que abonen les empreses estrangeres receptores del material ja no surt a compte. No és negoci, vaja. A més, hi ha una ‘sobreoferta’ de cartró i plàstic a nivell mundial.

La Xina era la destinació final de bona part del cartró i els envasos que es recull a la Unió Europea (UE). I Andorra exporta el material que es recull al país a empreses espanyoles. La Xina ha tallat l’aixeta i ja no accepta més paper i plàstic procedent d’Europa. I ara hi comença a haver un problema d’estocs. Això, automàticament, seguint la llei de l’oferta i la demanda, ha fet caure en picat el preu que es pagava per quilo de cartró. Ara per ara, entre l’aportació de comuns i Govern més el que les empreses gestores de la recollida obtenen de la venda del que recullen ja no cobreixen els costos dels operaris que fan la tria. O ben just.

L’associació de gestors (Agreda) ja ha avisat l’administració d’aquesta situació. I mentre no es canvia el sistema de tractament de tots aquests materials, és possible que comuns i Govern hagin d’incrementar la subvenció pública perquè a les empreses els continuï interessant recollir els materials. “S’ha d’anar cap a l’economia circular”, han assegurat fonts del sector consultades. Però mentre això no passa, i no passarà d’avui per demà, caldrà buscar alternatives. Tampoc no passarà d’avui per demà, asseguren les fonts, que es deixi de recollir.

Però està clar que els canvis en els mercats internacionals han fet caure els preus de la matèria primera d’aquesta recollida selectiva. No surt a compte (a les empreses) recollir paper i cartró. En aquest marc, algunes fonts han posat l’accent en una circumstància: les darreres setmanes ha cremat, com a mínim, la càrrega d’un camió de recollida de cartró i també hi ha hagut un petit incendi en un centre d’emmagatzematge de cartró. 

“¿És una simple coincidència i mala sort o hi ha a algú que li pot sortir més a compte cobrar de les assegurances?”, es demanen algunes fonts. Des del sector ho rebaten amb contundència: “Es tracta de fets aïllats i fortuïts, a més, de molt petites dimensions. No hi ha cap relació.” Alhora, aquestes mateixes fonts deixen clar que “no veurem com s’acumulen muntanyes de cartró i envasos pels carrers. Però hem de començar a conscienciar-nos i canviar el concepte del reciclatge i el reaprofitament”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending