La punxada d’Ensisa impedeix a Grandvalira aconseguir una millora notable de la facturació

Nevasa treballa per incorporar en el dia a dia dels seus òrgans de direcció i de presa de decisions tota la maquinària d’Arcalís

Pistes de l'estació de Soldeu-El Tarter.
Pistes de l'estació de Soldeu-El Tarter. Grandvalira
La facturació de Grandvalira la temporada que acaba de finalitzar serà lleugerament superior a la del curs anterior. Com ha passat a Pal-Arinsal, el principal domini esquiable del país haurà tancat amb menys esquiadors, menys freqüentació per tant, però més ingressos degut a un increment de la despesa dels clients. La facturació no haurà pogut ser més bona degut a la punxada que ha experimentat Ensisa. El primer any de la plataforma de Soldeu, la societat haurà suspès. 

Clar és que la societat canillenca no tindrà cap responsabilitat directa en la caiguda de resultats experimentat per aquesta branca de Nevasa. La manca de neu els mesos de desembre i gener van portar una caiguda molt notable d’esquiadors. A nivell conjunt de Grandvalira, el retrocés d’Ensisa s’ha equilibrat gràcies al notable comportament del Pas de la Casa i Grau Roig, de Saetde, per tant, i a l’aportació del nou integrant de la societat: Arcalís, que encara pretén tenir les pistes obertes fins aquest proper cap de setmana, ha tingut una molt bona temporada. Ha tingut neu, bona neu, però sense que s’hagi hagut de tancar la carretera. 

De manera global, febrer i març han estat molt bons. Nevasa té previst fer públics els resultats ben properament, després que aquest dimarts el consell d’administració els aprovés. En conjunt seran satisfactoris. Tot i un cert retrocés del ‘core business’ directe de la societat, és a dir, de les activitats d’esquí, hi ha tot un seguit de serveis complementaris que cada temporada que passa aporta més a la facturació global: des de les escoles a, sobretot, la restauració.

Els resultats parcials, és a dir, els obtinguts per cadascuna de les societats, sempre són importants. Però aquesta temporada i les dues que vénen encara més. Arran de l’acord de continuïtat del domini i la societat signat l’octubre passat, la temporada ara recentment finalitzada i les dues properes serviran als experts per fer les valoracions oportunes de cara al futur nou repartiment de dividends amb la suma d’Arcalís, de Secnoa, participada majoritàriament per Saetde.

Els resultats d’aquesta temporada i de les dues properes serviran per reformular el sistema de repartiment de dividends de la societat conjunta una vegada s’hi ha sumat Secnoa

Com va quedar clar en el consell d’administració d’aquest dimarts, els resultats no són l’únic que queda condicionat per la incorporació d’un nou soci. Cert que el més petit. Però que aporta unes condicions, unes qualitats, que tant Secnoa com Saetde volen que Nevasa aprofiti d’allò més. Deloitte està fent l’anàlisi corresponent per tal d’integrar de la millor manera possible Ordino Arcalís en el dia a dia de Nevasa. Com ja es va dir en el seu moment, les grans decisions que hagi d’adoptar la societat requeriran del 60% del suport de l’accionariat. 

Aquesta xifra es va establir per tal de no deixar Ensisa en minoria una vegada es concreti l’entrada accionarial definitiva de Secnoa, que té dret a un màxim del 5% de les accions, a Nevasa. En el dia a dia, però, cal que s’estableixi un treball efectiu i ben reorganitzat. D’aquí que s’estigui treball en un nou organigrama. O, més que això, segons les fonts consultades, en una reorganització de les funcions. És la consultora la que està estudiant la millor fórmula amb el suport dels executius actuals sense, però, que ningú pugui imposar res pel seu compte.

Segons algunes fonts, i sempre que no hi hagi més canvis, els tres homes forts de Nevasa a nivell executiu seran Alfonso Torreño com a director de màrqueting del grup, amb la inclusió ja d’Arcalís, i coordinador general. Però amb un pes molt important de David Hidalgo des d’Ensisa, que a partir del proper mes de setembre agafarà de totes totes el relleu de Conrad Blanch, que es retira, i de Xabier Ajona, el nou home fort de Saetde a nivell executiu dins de Grandvalira. Torreño, Hidalgo i Ajona estaran a un nivell i un pes igualitari.

Comentaris

Trending