La primera jornada de ‘semi-llibertat’ permet la ciutadania 'respirar'

L’estrena dels passejos i les curses de baixa intensitat passa amb normalitat i sense incidències remarcables; a la xarxa viària no s’ha notat una repuntada de la mobilitat

-
-
Després de pràcticament cinc setmanes de confinament, la primera jornada de passejos i curses de baixa intensitat ha donat per poc però ha servit de molt. Especialment durant la tarda, la presència de ciutadans pel carrer ha estat força elevada. Sense que s’hagin detectat grans incidències. Agents de policia i dels serveis de circulació, i fins i tot altres operaris comunals, han fet tasques de control i acompanyament, més que res per mirar que es complissin les recomanacions de distanciament social i de bona circulació. 

Justament, el fet d’haver de recordar als ciutadans que cal sempre caminar o córrer pel cantó, dels possibles, que quedi més a la dreta ha estat un de les accions que més han hagut de fer els agents. Però sempre des d’un esperit constructiu. En gran mesura, tots els ciutadans que avui han sortit al carrer -en principi, aquells que viuen en edificis de numeració parell o amb una denominació principal l’inicial de la qual s’inclogués de l’A a l’M- ho han fet amb mascareta. I també molts amb guants.

Els ciutadans, i especialment els més joves, han agraït molt i molt poder tornar als carrers, malgrat no poder ni anar gaire lluny de casa, ni poder-se gronxar als parcs ni tampoc poder quedar amb els amics. De fet, la qüestió del distanciament social es manté. I cal mantenir uns espais, unes distàncies de seguretat sempre que no se surti amb els propis integrants del nucli familiar, entre els quals no cal que hi hagi la distància de quatre metres si es passeja o de deu en el cas de córrer. Les diferents fonts consultades han assegurat que hi ha hagut més presència al carrer al torn de tarda que al matinal. Meteorològicament també ha acompanyat més la tarda que el matí.El ministre portaveu, Eric Jover, també ha convingut que la primera jornada d’excepcions al confinament ha passat sense incidències. Caldrà veure a nivell epidemiològic què passarà d’aquí uns dies, i si el fet que hi hagi més persones a l’exterior, encara que sigui durant una hora cada dos dies, suposa un increment de les infeccions. El que de moment no hi ha hagut, tot i l’obertura, és cap repuntada en la presència de vehicles a la xarxa viària, segons que ha explicat el responsable ministerial. De fet, el cotxe només es pot agafar per anar a comprar. Però mai no se sap què pot arribar a passar.

Jover també ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat en relació amb el dispositiu Big Data que serveix per controlar els moviments de la ciutadania a través dels telèfons mòbils. És un reenfocament d’una eina que ja feia servir Andorra Turisme per analitzar la naturalesa dels turistes que visiten el país. I els seus hàbits i comportaments quan són a Andorra. El ministre portaveu ha assegurat que mai no es treballa amb dades que no siguin anònimes i que el control no es fa en directe, en viu, sinó que les dades, que provenen dels serveis d’Andorra Telecom, es treballen amb posterioritat a la seva generació justament per no poder anar a controlar ningú al moment.

De fet, això darrer seria totalment il·legal. I ja prou que hi ha alguns dubtes sobre la utilització de les dades que s’usen a nivell turístic i, ara, les que s’empren per saber per on es mou la gent, per on passeja o corre la gent, i així adoptar mesures en el cas que es detectessin alguns punts o algunes franges horàries on es detectés una alta acumulació de persones. Com a mínim, una aglomeració no recomanable davant la situació actual. 

El dia que Frantz Massenat va saber que caminava pel lloc equivocat

El ‘combo’ del MoraBanc Andorra Frantz Massenat també ha pogut sortir aquest dijous al carrer com tants d’altres ciutadans. I com tants dies que no ho feia. A través d’una piulada en el seu perfil de Twitter, el basquetbolista ha explicat que ha sortit a caminar una estona i l’ha hagut d’aturar un policia per explicar-li que estava circulant pel cantó equivocat. Deu ser que Massenat és esquerrà… i caminava per la vorera esquerra. 

Comentaris (2)

Trending