La prima deguda des de fa més d’una dècada: l’enèsima patata calenta del comú d’Escaldes i els urbans

Representants dels agents de circulació escaldenc fa temps que negocien recuperar un complement salarial i ja tenen embastada una demanda administrativa per si no hi ha acord

-
-
Els agents de circulació no en volen parlar públicament. Però fa temps que ho tracten internament. El comú que esgota els seus últims dies n’és plenament conscient. Igual com són conscients els funcionaris uniformats que difícilment hi haurà un acord. Almenys no amb l’actual corporació. D’aquí que pugui ser una herència enverinada per als futurs governants de la parròquia d’Escaldes: una reclamació per recuperar de forma retroactiva un complement salarial que el cònsol Toni Martí va deixar d’abonar als urbans.

Les fonts consultades han assegurat que al seu dia, fa una dotzena d’anys, Martí va demanar als agents de circulació de deixar sense efecte una prima concreta. Segons les fonts, que s’estimen més no donar detalls per no perjudicar les negociacions en curs, va ser tot un tracte verbal. Les graelles salarials continuen contemplant aquell complement però des que es va deixar d’abonar al seu dia mai més no s’ha pagat. Fa temps que en el marc de la tibantor que hi ha des de fa temps entre el departament de circulació -la majoria dels seus funcionaris, s’entén- i el comú que està a punt d’esgotar el mandat, es va tornar a reclamar el cobrament de dita prima. I no només això, també es va demanar que l’abonament fos amb efectes retroactius. 

El cas ha cobrat transcendència pública perquè el candidat de terceravia a Escaldes, Jordi Rubia, ho ha deixat caure com qui no vol la cosa en un dels actes electorals d’aquest dijous. No n’ha donat gaire detalls, encara que sí que ha insinuat que el que es deu podria ser de l’ordre de 10.000 euros per agent. Assessors jurídics dels funcionaris han tractat la qüestió amb els responsables comunals. Es negocia. Però no hi ha acord. Segons les fonts consultades, mandataris comunals haurien reconegut que alguns dels agents de circulació tindrien dret a percebre el que exigeixen. Però no pas tots.

Segons aquesta teoria comunal, hi hauria una part de la plantilla que no pot rebre la prima perquè superaria la banda màxima salarial. I això no és possible. Els funcionaris, però, asseguren els consultats, entendrien que el complement, i més encara de forma retroactiva, correspon a tots els integrants del departament. Sense excepció. Aquest seria un dels punts de fricció. De fet, tan poc clar sembla un acord que la demanda administrativa ja la tenen embastada. S’hauria d’acabar de polir i presentar-la. Pot ser la primera patata calenta que es trobi el nou consolat. 

Perquè segons les fonts, donat per fet que la corporació actual no acabarà tancant una solució satisfactòria per als treballadors, el més plausible és que es doni l’oportunitat al proper comú per arribar a un acord. I si no arriba l’entesa, l’afer acabarà arribant als tribunals, on en matèria penal encara cueja una querella criminal de tretze agents contra els dos principals comandaments uniformats per assetjament i altres comportaments que consideren indeguts respecte dels subordinats.

Comentaris

Trending