La patronal demana al Govern poder participar en el pacte d’Estat sobre la Seguretat Social

Una delegació de la CEA es reuneix per primer cop aquesta legislatura amb el cap de Govern i el ministre d’Economia i Empresa per traslladar-los les principals preocupacions de l’empresariat

Un moment de la reunió a l'edifici administratiu de Govern.
Un moment de la reunió a l'edifici administratiu de Govern.
La patronal ha demanat al Govern poder participar “activament” del pacte d’Estat sobre el futur de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, s’ha reunit aquest dijous amb el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo. L’empresariat pretenia traslladar a l’executiu les qüestions que al seu entendre considera prioritàries, com la simplificació dels tràmits burocràtics, les negociacions amb Europa o el fet que es prioritzi la contractació d’empreses andorranes.

Cadena ha anat acompanyat del tresorer, Jordi Nadal-Balletbó, de la vicepresidenta de relacions internacionals de la CEA, Montse Ronchera, del membre del comitè executiu David Fraissinet i del nou director gerent de la patronal, Iago Andreu. Els representants de la CEA han traslladat a l’executiu la necessitat de treballar per agilitzar les tramitacions administratives i simplificar la burocràcia, especialment en els processos d’obertura de comerç, establiment o local, i en la creació de societats. 

Així mateix s’han posat a disposició del ministre de Presidència, Economia i Empresa per col·laborar en la identificació d’aquelles qüestions que suposen un obstacle a l’hora de tirar endavant un projecte empresarial o de consolidar una inversió estrangera. Cadena també ha demanat al cap de Govern i al ministre que es treballi perquè les administracions públiques -també els Comuns- donin prioritat a la contractació d’empreses andorranes, tant pel que fa a la compra de productes com a la contractació de serveis. Des de la CEA es defensa que l’administració hauria de contractar proveïdors locals sempre que un producte o servei pugui ser subministrat o prestat per una empresa del país. 

Qüestions com l'agilització dels tràmits burocràtics, la contractació d'empreses locals per l'administració o les negociacions amb la UE han estat sobre la taula de treball

A la vegada, el president de la CEA ha remarcat la importància que la patronal participi activament en el pacte d’Estat sobre el futur de la CASS que vol posar en marxa el Govern. En aquest sentit, Cadena ha demanat que es tingui en compte la realitat del teixit productiu del país a l’hora d’implementar mesures de sostenibilitat, així com pel que fa al ritme d’aplicació d’aquestes mesures; i que s’aprofiti la reflexió sobre la CASS per millorar la representativitat dels treballadors per compte propi en el si del consell d’administració de la parapública. 

En un altre ordre de coses, la trobada també ha servit per reprendre les converses sobre la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea. La CEA ha explicat a Espot i Gallardo que està duent a terme un procés d’anàlisi, reflexió i proposta sobre les implicacions que suposaria la lliure circulació de persones, així com sobre les especificitats que caldrà defensar en aquest àmbit. Així mateix, la patronal espera que la creació de la Secretaria d’Estat d’Afers Europeus es tradueixi en una millor participació dels agents econòmics i socials en tot aquest procés. 

També en el pla internacional, la CEA ha insistit en la necessitat de treballar conjuntament amb el Govern per organitzar la Trobada Empresarial Iberoamericana en el marc de la Cimera 2020 i per donar continuïtat -de la manera més eficient i efectiva possible- als treballs sobre la definició i la promoció de la Marca Andorra.

Comentaris (1)

Trending