La ‘missió impossible’ de convertir en fundació privada l’escola especialitzada de Meritxell

La junta del patronat i el Govern impulsen a marxes forçades el nou règim jurídic del centre, però per aconseguir-ho necessita que almenys 316 socis acudeixin a una assemblea i 209 facin costat al canvi

Comentaris

La presidenta del patronat de l\'EENSM, Maria Pilar Díez, i la directora general del centre, Celine Mandicó, durant la compareixença.
La presidenta del patronat de l\'EENSM, Maria Pilar Díez, i la directora general del centre, Celine Mandicó, durant la compareixença.
La històrica escola especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENSM), després d’anys de parlar-ne i valorar-ho, finalment ha decidit tirar endavant un dels seus reptes majors: esdevenir fundació. Tan repte i tan major que, ara mateix, sembla una missió impossible per molt que empenyi el Govern a l’hora de fer el projecte de llei que ha d’aixoplugar el nou règim que hauria d’adoptar allò que avui és, formalment, una associació. Per poder fer el canvi, que no veu pas clar tot el patronat rector, es necessita un quòrum impensable de tenir.

Formalment, una assemblea extraordinària de socis hauria d’acordar, el proper 29 de maig a 2/4 d’11 de la nit, justament després de la reunió ordinària anual, la dissolució de l’actual associació. Si s’aconsegueix el suport necessari per ‘desfer’ l’actual eina legal es podrà activar del tot la fundació. Però perquè el procés pugui tirar endavant cal el suport a tot plegat de dues terceres parts, com a mínim, de la meitat dels socis. És a dir, 209 socis han d’estar d’acord en abolir l’actual associació i en l’assemblea hi han de ser presents, directament o via delegació de vot, 316 persones. Actualment, a corrent de pagament l’escola té 632 socis.

La presidenta de la institució diu que l’ens “s’ha fet enorme pel que és Andorra” i necessita una major agilitat i flexibilitat

Certament, la direcció i el patronat, que a grosso modo fa costat als canvis previstos, mobilitzarà cel i terra per tenir el quòrum mínim necessari i aconseguir el suport que fa falta. Si no s’obté, s’aniran convocant assemblees fins a assolir-ho. O això, més o menys, és el que han vingut a dir la presidenta de l’entitat, Maria Pilar Díez, i la seva directora general, Celine Mandicó. Tenint en compte que si acudeixen normalment a les assemblees mig centenar de persones és tot un rècord, arreplegar-ne més de 300 sembla, efectivament, una tasca molt àrdua d’assolir

La institució, que té mig segle de vida, ha esdevingut molt gran en comparació amb la concepció inicial tots aquests anys. Díez ha assegurat que “s'ha fet una institució enorme pel que és Andorra”. Per tal de donar resposta a les necessitats d'agilitat i eficiència en la gestió de les activitats i els serveis que desenvolupa el centre especialitzat, ja fa anys que es parla de convertir l’associació en fundació. I l’actual junta rectora ho voldria fer realitat tot revisant els estatuts i convertint-se en fundació privada. Ara bé, la llei de fundacions existent al Principat no s'adapta a les necessitats de l'EENSM. 

El nou marc legal, que es pretén des de fa anys, donaria molt més marge de maniobra als òrgans de direcció de l’escola

Per aquest motiu, el Govern està elaborant un projecte de llei que, a banda de contemplar els aspectes generals que regulen les fundacions al país, també inclogui aquelles especificitats que es deriven de les característiques i l'activitat pròpia de l'escola.  De fet, fonts properes a l’escola han indicat que actualment qui té més pressa en tot plegat és l’executiu. El projecte de llei, però, no es podrà tramitar si la dissolució de l’associació actual no assoleix el suport necessari. Esdevenir fundació dota automàticament l’entitat d’una personalitat jurídica que ara no té. I atorga un marge de maniobra especialment a la direcció general de la institució de la qual en l’actualitat no disposa. “El forma d’associació té una component molt més restrictiva”, han indicat les fonts consultades.

Segons les manifestacions recollides per l’ANA de la directora general del centre, Celine Mandicó, el nou estatus jurídic donarà la possibilitat, entre altres, de disposar d'un òrgan de participació, que aproparà encara més les famílies a la institució i portarà a una col·laboració més estreta entre les dues parts. "Donarà més possibilitats de treball conjunt amb les famílies", ha apuntat Mandicó. També desapareixerà l'estatus de soci, de manera que el que vulgui col·laborar ho podrà fer a través de donacions. I a més, l'AMPA es convertirà en Associació d'Usuaris, Familiars i Tutors. El bisbat i els dos ministeris que actualment estan integrats al patronat de l’escola (el d’Educació i el d’Afers Socials) continuarien, en principi, en el mateix lloc de comandament. Tot plegat, però, encara té molts serrells per tancar. I molt quòrum per cercar.

Etiquetes

Comentaris

Trending