La Llei d’Immigració permetria no deixar entrar turistes si no se sotmeten al test de coronavirus

El jurista Enoch Alberti ha traslladat al Govern que es podria denegar l’accés al Principat a qui refusés fer-se-la perquè suposaria el risc per a la salut pública previst en l’article 12 del text

-
-

L’estratègia del Govern per evitar nous brots futurs del coronavirus inclou la possibilitat de fer tests als turistes i visitants que vulguin entrar el país. I, a diferència de les dificultats jurídiques que s’han detectat per fer que aquests siguin obligatoris per a la població resident, l’executiu considera que seria més fàcil forçar els estrangers a acceptar les proves. En concret, se’ls podria aplicar la Llei d’immigració i no deixar-los creuar la frontera si no s’hi sotmeten al control.

Així ho posa de manifest el catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona en els informes que el Govern li va encarregar per avaluar les implicacions legals i jurídiques del programa de tests massius que es començarà a fer aquest dilluns a la ciutadania. El document, sota el títol ‘Informe jurídic sobre el projecte d’avaluació epidemiològica Covid-19  per efectuar un screening poblacional al Principat d’Andorra’, avaluava en la seva major part si era o no possible establir una obligatorietat a fer-se les proves, però, de retruc, també analitzava que podia passar amb la població no resident.

I és que, de l’estudi es desprèn que el programa que s’enceta aquest dilluns és només la primera “fase d’execució”. Després, n’hi haurà d’altres inclòs “un control en el període de desconfinament que implicaria un control sanitari de la població andorrana i de turistes / visitants mitjançant la pràctica de tests”. Al document es remarca que el resultat principal d’aquesta fase hauria de ser la “l’activació dels protocols de control sobre la població d'Andorra i dels turistes o visitants al nostre país amb l'objectiu de detectar de forma precoç qualsevol nou focus d'infecció que pugui afectar la societat andorrana”.

I sobre aquests darrers, Alberti indica que “s’ha de considerar que, en relació als estrangers que vulgui entrar al territori andorrà, no cal que el test tingui caràcter obligatori, en sentit estricte”, ja que “la negativa a sotmetre-s’hi pot ser causa de denegació de l’entrada per representar un risc greu per a la salut pública”. En concret, es refereix a l’article 12 de la Llei qualificada d’Immigració. Així, aquest punt del text legislatiu indica que “els estrangers que desitgen entrar al Principat d’Andorra no poden representar un risc greu per a la salut pública” i que “el Govern determina reglamentàriament les afeccions i malalties que representen un risc per a la salut pública, atenent les recomanacions i directrius de l’Organització Mundial de la Salut i d’acord amb les previsions establertes a la legislació sanitària”.

Per tant, s’entén que una sospita de coronavirus seria suficient per impedir l’entrada. Una denegació que, segons el catedràtic espanyol, “es pot produir tant si el test és obligatori com si no ho és”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending