La cultura popular laurediana s’indigna

La supressió de ‘La ruta de la Tapa’ per al proper carnaval o la reducció d’un parell de jornades de la festa més la retallada d’ajuts, per exemple, per als Pastorets causen cert malestar

Imatge d\'una de les activitats vinculades al carnaval de Sant Julià del 2017.
Imatge d\'una de les activitats vinculades al carnaval de Sant Julià del 2017.

Malgrat que s’admet que del departament de Cultura del comú de Sant Julià mira de mantenir-se al marge del desastre general de la corporació, també es considera que està actuant en excés de cara a la galeria i, alhora, deixant una mica de banda activitats que fa anys i panys que estan assentades en el calendari tradicional local. Escurçar el carnaval o reduir l'ajut econòmic als Pastorets no han agradat gens els impulsors d'unes activitats amb un elevat seguiment.

La ‘redistribució’ pressupostària que està duent a terme, en el marc d’una retallada, l’àrea de Cultura del comú de Sant Julià està generant malestar entre les persones, col·lectius i associacions que més propers són a les tradicions o actes populars de la parròquies. Els canvis que es projecten per a la propera celebració del carnaval no convencen, igual com tampoc va rebre’s massa bé la tisorada que va patir l’ajut que s’atorga a un muntatge tant seguit i assentat com Els Pastorets i que hauria fet que no es pogués oferir l’espectacle que es pretenia.

Diverses fonts han coincidit en afirmar que dins de la maregassa que envolta la criticada gestió de Laurèdia en Comú al capdavant de la corporació de Sant Julià, el departament de Cultura, com a departament gairebé autònom, és dels pocs que va fent amb una certa regularitat. El conseller d’SDP integrat a la plataforma laurediana Josep Roig ha aconseguit aïllar en certa manera la seva àrea del daltabaix general i impulsa activitats. No obstant això, però, es considera que Roig està gestionant més de cara a la galeria que una altra cosa. Un exemple en serien les contínues aparicions públiques en forma de roda de premsa que el conseller protagonitza en una suposada promoció-transparència fins i tot d’activitats de segon i tercer nivell que topen frontalment amb l’opacitat que gasten la majoria dels seus companys de majoria comunal.

La parròquia, en gran mesura, celebra que dins el caos comunal general, Cultura vagi fent la viu viu, però lamenta, alhora, un excés d'individualisme i protagonisme del conseller de l'àrea

Però les fonts consultades han assegurat que la darrera decisió que està agafant volada indignant és la decisió del comú de suprimir ‘La ruta de la Tapa’ i de retallar en un parell de jornades la celebració del carnaval. Tant el carnestoltes com el ‘cercavila de bars’ són dues activitats concentrades en una de sola que tenen un fort arrelament a Sant Julià. La intenció comunal seria traslladar ‘La ruta de la Tapa’, que ara arribaria al desè aniversari, al mes de maig, per aprofitar el millor temps. Però diversos establiments i colles organitzades que són molt proactives en el carnaval lauredià han lamentat que aquestes decisions sense solta ni vola desnaturalitzen les festes ja tradicionals. A més, el moviment de persones que hi ha a la parròquia per carnaval assegurava activitat a bars que en altres èpoques de l’any no en tenen pas tanta i que difícilment la tindran pel maig.

La cultura popular per dir-ho d’alguna manera se sent infravalorada. I malgrat que les fonts consultades han assenyalat certament el departament de Cultura està dinamitzant de forma molt escaient altres branques d’activitat -per exemple, l’Andorra Lírica, que té un cost molt elevat en proporció a altres celebracions tradicionals que es fan a la parròquia- tot i que hi ha el risc que una futura majoria amb una altra sensibilitat les talli d’arrel, encara és més cert que s’està “abandonant” el suport a actes que han esdevingut amb el temps tot un clàssic a Sant Julià. En aquest sentit, per exemple, es destaca la retallada de subvenció per als Pastorets que va fer empobrir l’espectacle, amb una clara exemplificació en la pobra escenografia que va presentar el muntatge teatral nadalenc per excel·lència.

Etiquetes

Comentaris

Trending