La ‘comissió BPA’ reclama arribar a un acord amb un banc central de l’eurozona 

L’ens parlamentari per a l’estabilitat bancària considera “rellevant” entrar a formar part de l’FMI “sempre que es puguin estimar amb precisió els costos”

-
-
La comissió legislativa especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera, més coneguda com a ‘comissió BPA’, troba “rellevant” que el Principat pugui entrar a formar part del Fons Monetari Internacional (FMI), però encara creu una “solució més realista” per resoldre una eventual crisi bancària “arribar a un acord amb un banc central de la zona euro per obtenir assistència d’emergència”.

El Butlletí del Consell General publica aquest dilluns el dictamen de l’esmentada comissió, en què incorpora un resum de les diverses reunions realitzades o els informes de l’expert consultat en la matèria, Jean Paul Pollin. També estableix algunes conclusions i recomanacions, entre les quals, per exemple, que el regulador financer andorrà, l’AFA, “s’acosti formalment a les autoritats europees de supervisió”. L’EBA per als bancs, l’EOPIA per a les asseguradores i l’ESMA per les organitzacions d’inversió col·lectiva. En principi, “Andorra ha de procurar obtenir un estatut  d’observador davant d’aquestes institucions”.

Després, també sol·licita la comissió establir al Principat “un comitè de risc sistèmic encarregat de preveure la formació de desequilibris macrofinancers i suggerir accions correctives. Com ja es practica en un bon nombre de països”. Finalment, parla de l’FMI i els prestadors d’última instància. En primer lloc, deixa clar la comissió, “creiem que la idea de pertinença al Fons Monetari Internacional (FMI) és rellevant, sempre que es puguin estimar amb precisió els costos”.

Creuen els parlamentaris que formar part de l’FMI “pot enfortir especialment la reputació del sistema financer andorrà. Però s'ha d'entendre que aquesta pertinença no pot ser una solució per substituir un prestador d'última instància (PUI)”. Pertànyer a l’FMI “podria permetre al Principat d'endeutar-se per suportar les conseqüències d'una crisi financera; per exemple, per recapitalitzar o tancar ordenadament els bancs que s'han convertit en insolvents. Però les intervencions del FMI no estan adaptades per respondre a curt termini a una crisi de liquiditat”.

Aquesta conclusió no és pas nova. Ja era evident que formar part de l’FMI no pot solucionar directament i ràpidament una dificultat de tresoreria d’una entitat bancària. “Per fer front a aquest tipus d'esdeveniment, creiem que la solució més realista seria arribar a un acord amb un banc central de la zona euro (per tant, amb el mateix Eurosistema i prendre amb prou rapidesa mesures que puguin afavorir aquest acostament) per obtenir assistència d'emergència, en condicions que encara cal especificar”, deixa clar la comissió.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending