La Cambra demana poder ajornar el pagament de lloguers o hipoteques de locals comercials

L’entitat trasllada a Govern diverses propostes per mitigar l’impacte econòmic de la crisi del coronavirus, entre elles disposar de subvencions per pagar les cotitzacions a la CASS

Comentaris

Miquel Armengol, durant la presentació dels informes.
Miquel Armengol, durant la presentació dels informes.

La Cambra de Comerç ha fet arribar al Govern un document amb un seguit de recomanacions i propostes per mitigar l’impacte que la crisi del coronavirus tindrà en l’economia andorrana. Entre elles, es planteja ajudes per pagar la part empresarial de les cotitzacions a la CASS i les dels autònoms, la possibilitat d’ajornar el pagament dels lloguers o les hipoteques dels locals comercials o moratòries en el pagament de tributs. A més, es reclama que el programa de crèdits anunciat sigui a interès zero.

Des de l’organisme es posa en relleu que les mesures adoptades per frenar l’expansió del Covid-19, “tot i ser més que necessàries i indispensables per fer prevaldre la salut pública de la ciutadania”, generen “un impacte significatiu en l’activitat comercial, econòmica i social” i, per tant, “es fa palesa la necessitat de garantir –en la mesura del possible- la continuïtat de molts negocis, si aquest context s’allarga en el temps”. Així, el president de l’ens, Miquel Armengol i altres representants de l’entitat s’han reunit amb el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, per fer-los arribar un document amb recomanacions i propostes per a minimitzar aquest impacte.

Entre elles, hi figura la demanda vinculada al pagament dels lloguers i d’hipoteques de locals comercials o altres destinats a activitats comercials. En concret, es considera que “seria convenient emprendre accions que contemplessin una flexibilitat de pagaments almenys durant el període de vigència de les mesures excepcionals”.

L'ens també demana ajudes per poder pagar el 100% dels salaris si no es té liquiditat

Des de la Cambra també es reclama l’atorgament de subvencions per poder fer front a les obligacions amb la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Així, es considera que seria necessari ajudar al pagament de la part empresarial de les cotitzacions dels treballadors i a les quotes dels autònoms, fins al 100%.

L’entitat també alerta del problema que pot suposar el tancament d’establiments vinculats amb l’hoteleria i la restauració, especialment pel fet que hi ha treballadors temporers que es poden quedar sense allotjament. La Cambra vol “abordar plegats el tema” i “preveure mesures preventives” que, indiquen, podrien suposar “assumir una corresponsabilitat entre empresa i Govern”.

Des de l’òrgan també volen que es valori la possibilitat de donar ajudes econòmiques per garantir “el pagament del 100% dels salaris” si es demostra que no hi ha liquiditat per fer front a les nòmines, així com introduir moratòries i ajornaments en el pagament d’impostos, fins a sis mesos i sense interès. Justament, així, a tipus zero, es demana que siguin els crèdits anunciats en el marc del programa acordat amb el sector bancari.

La Cambra també avisa del problema que pot suposar el tancament d’hotels i restaurants, que tenien un estoc de mercaderies i productes pel seu funcionament. Entén que s’hauria de permetre el seu retorn a les distribuïdores. També es posa sobre la taula l’opció d’establir una ampliació del període de pagament a 120 dies.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending