La Cambra busca sortides per mantenir el comerç amb vida

Insisteix en la necessitat de disposar d'una zona franca o d'un dipòsit duaner durant la presentació de l'Enquesta de Conjuntura del segon semestre del 2018

La directora i el president de la Cambra, Pilar Escaler i Miquel Armengol durant la roda de premsa d'aquest dijous.
La directora i el president de la Cambra, Pilar Escaler i Miquel Armengol durant la roda de premsa d'aquest dijous.
El comerç no aixeca cap i des de la Cambra es busquen solucions que vagin més enllà d'un bàlsam, que calma el dolor però que no cura la ferida. El president de l'entitat, Miquel Armengol s'ha referit aquest dijous a la posada en marxa d'un dipòsit duaner o d'una zona franca. És un projecte que treballen conjuntament amb el Govern. També diu que cal potenciar el comerç electrònic per recuperar un malalt, que segons Armengol "no s'està morint. Està canviant". Armengol i la directora de la Cambra, Pilar Escaler han presentat l'Enquesta de Conjuntura del segon semestre de l'any passat. El sector de la construcció lidera el creixement, tot i que ho fa des de nivells d'activitat baixos. Per contra, l'avanç més moderat del turisme ha frenat el ritme d'activitat en l'hoteleria i en el comerç minorista. L'enquesta confirma la desacceleració del sector de l'hosteleria després de dos anys de creixement notable, a causa sobretot d'un comportament menys dinàmic de la demanda turística. Un altre element que cal destacar en l'enquesta és l'evolució del comerç minorista, que segueix presentant un to general d'activitat molt fluix. En l'enquesta hi han participat 421 empreses i, segons es desprèn de les respostes, l'evolució global de l'activitat durant l'any 2018 ha estat, en general, positiva malgrat que el ritme expansiu s'ha moderat respecte als dos anys anteriors.

"El comerç no s'està morint. Està canviant" segons el president de la Cambra, Miquel Armengol. Perquè el malalt deixi l'estat vegetatiu i la respiració assistida cal un tractament de xoc. Ara cal saber si les propostes d'un dipòsit duaner, una zona franca i el comerç electrònic seran suficients. L'objectiu de la zona franca és desenvolupar una nova activitat econòmica així com esdevenir un pol d’atracció per a empreses especialitzades en importació i exportació.

El problema de la zona franca és el seu cost. Per aquest motiu també s'estudia la possibilitat del dipòsit duaner, és a dir una mena de dipòsits privats adreçats a empreses de luxe, com les del món de l'art. Armengol ha posat l'exemple del dipòsit duaner que hi ha a Zuric (Suïssa). Això permetria, segons el president de la Cambra, que s'instal·lin al país empreses d'alt nivell. Al mateix temps, s'està treballant en el comerç electrònic. L'escull però és que a Andorra hi ha molts comerços petits i, en paraules d'Armengol, "no tenen mitjans per fer-ho". Per això proposa crear una mena de col·lectiu cooperatiu on els comerços petits puguin posicionar els seus productes.

El president de la Cambra ha presentat conjuntament amb la directora de l'entitat, Pilar Escaler l'Enquesta de Conjuntura del segon semestre de l'any passat. El sector de la construcció lidera el creixement, tot i que ho fa des de nivells d'activitat baixos. Per contra, l'avanç més moderat del turisme ha frenat el ritme d'activitat en l'hoteleria i en el comerç minorista. L'enquesta confirma la desacceleració del sector de l'hosteleria després de dos anys de creixement notable, a causa sobretot d'un comportament menys dinàmic de la demanda turística. Un altre element que cal destacar en l'enquesta és l'evolució del comerç minorista, que segueix presentant un to general d'activitat molt fluix.

 En l'enquesta hi han participat 421 empreses i, segons es desprèn de les respostes, l'evolució global de l'activitat durant l'any 2018 ha estat, en general, positiva malgrat que el ritme expansiu s'ha moderat respecte als dos anys anteriors. El comerç minorista en l'àmbit del calçat i la roba és un del que surt més malparat de l'enquesta ja que un dels 67% dels comerciants diuen que han tingut una facturació inferior a la de l'any 2017.

Les expectatives de cara a aquest any indiquen que les previsions de desacceleració de les economies espanyola i francesa posaran límits a la millora de l'economia andorrana, sobretot pels vincles turístics. En aquesta línia, les opinions dels empresaris recollides en l'enquesta indiquen que es produirà un alentiment del ritme d'activitat. La construcció continuarà en el seu bon nivell mentre que el turisme tendirà a perdre dinamisme.

 

 

 

.

 

 

 

Comentaris

Trending