Justo remata a gol mentre els independents d’Ordino no guanyen per ensurts... però tanquen

El tècnic futbolístic fins ara conseller ocuparà un lloc força avançat a la candidatura nacional demòcrata (6), que ara mateix seria una de les vuit entre les quals podria arribar a triar l’elector

Comentaris

Justo Ruiz conversant amb Toni Missé durant la darrera sessió parlamentària, divendres passat.
Justo Ruiz conversant amb Toni Missé durant la darrera sessió parlamentària, divendres passat.
Si a tot el país les travesses electorals i els contactes i reunions treuen fum, a Ordino encara més. Però si tot just fa una setmana les complicacions semblaven per als demòcrates, ara mateix sembla que són els qui més controlat ho tenen. Justo Ruiz, el tècnic futbolístic i fins ara conseller general, seria el primer representant ordinenc a la candidatura nacional. Mentrestant, el col·lectiu independent que s’havia inflat molt, malgrat que tot apunta que serà present als comicis, patia algunes fractures. Els fitxatges taronja estan causant estralls. Res insalvable a priori.

Tot apunta, segons les fonts consultades, que Ruiz, que Toni Martí ja el va incorporar a la vida política a la circumscripció nacional i va acabar accedint a la cambra parlamentària gràcies a les baixes que es van anar produint durant la legislatura, ocuparà la sisena plaça. L’objectiu seria que amb els escons que obtingui DA i els primers de la candidatura que hagin de saltar al Govern en cas que els taronges assumeixin la governabilitat, Justo Ruiz pugui entrar al Consell General a les primeres de canvi.

A la circumscripció nacional encara hi ha moltes peces per encaixar. A tot arreu. En molts casos hi ha les fitxes sobre el tauler, però el trencaclosques s’ha de combinar prou bé. Aquest dimarts, estava en l’aire encara el segon lloc malgrat que no hi ha dubte que Roser Suñé hauria d’estar en alguna llista demòcrata. Menys clara és la presència de Carles Enseñat, que Xavier Espot voldria però que el parlamentari encampadà no ho veu clar. Voldria abandonar la primera línia política.

 

Entre la resta de llistes nacionals, els passos més accelerats, sobre el paper, els hauria fet l’Andorra Sobirana d’Eusebi Nomen. Aquest vespre el grup que envolta l’economista i exconseller general hauria donat per bona la candidatura i estaria treballant en elaborar alguna territorial. No és el cas de l’advocat Alfons Clavera. Dóna per completa una llista nacional però la seva formació, que ha adoptat la denominació d’Units pel Progrés d’Andorra, no té cap vocació parroquialista.

Les parroquials

Moltíssims dirigents polítics han estat durant tot el dia i fins ben entrada la nit o en reunions o fent contactes, trucades o gestions. A Ordino, com s’ha dit, hi ha molt bullici. La plataforma independent que comptaria amb el suport de la majoria de formacions nacionals pretenia tancar una llista no sense dificultats. De fet, l’ha donat per tancada aquesta nit però continua mantenint a pany i forrellat els nomes definitius de la candidatura. I és que els joves promotors de la llista no guanyen per ensurts.

A cada fitxatge de Demòcrates per Andorra (DA), el grup trontolla. La parròquia és el clar exemple de la política familiar. Si DA incorpora Berna Coma, que durant els darrers mesos s’ha mostrat molt contrariada amb moltes de les iniciatives adoptades o bé pel comú o bé per l’executiu central, els independents veien moure algunes de les seves fitxes. Les implicacions familiars fan que els uns s’esborrin, els altres estacionin i encara d’altres se sumin al projecte. El que és clar hores d’ara és que dos dels tòtems tot sovint enfrontats de la política ordinenca com Enric Dolsa i Josep Duró s’haurien aliat per fer costat als demòcrates. 

On s’hauria avançat alguna coseta amb noms i cognoms seria a Canillo. La llista social-liberal tindrà al capdavant l’historiador i arxiver comunal Domènec Bascompte. Seria la quota liberal. Els socialdemòcrates estaven acabant de tancar una dona per fer-li costat en el tiquet de capçalera de candidatura. Pel cantó demòcrata, hores d’ara Meritxell Palmitjavila hauria replantejat la seva negativa i podria agafar les regnes de la candidatura. El comitè parroquial voldria disposar de Landry Riba, però el director d’Agricultura també és cobejat per a la nacional.

 

Tot i la intensa activitat per intentar arribar a consensos i tancar llistes, més enllà de les que ja fa alguns dies que estan força cuinades, a priori no hauria acabat de quallar massa cosa. Hi ha molts noms sobre el tauler i encara més interrogants. Els demòcrates miraven de lligar les peces que els acaben de faltar per encaixar a Andorra la Vella i Escaldes. A la Massana DA també ha fet alguns contactes però totes les mirades estan fixades en Ciutadans Compromesos. A Sant Julià, la via-laurediana-comunal no aconsegueix tirar endavant mentre que els liberals miren de lligar un company per a Gerard Alís per al tiquet social-liberal.

Comentaris

Trending