Villarejo estaria disposat a aportar a la Batllia més informació sobre les coaccions a Andorra

La instructora de la causa d’amenaces contra responsables de BPA hauria de tramitar ben aviat comissions rogatòries per comunicar a Rajoy o Fernández Díaz i Montoro que són querellats

José Manuel Villarejo en una de les seves múltiples últimes aparicions.
José Manuel Villarejo en una de les seves múltiples últimes aparicions. ARXIU

El controvertit comissari de policia espanyol José Manuel Villarejo ha mostrat la seva disposició a tornar a declarar en el marc de la causa de les amenaces i coaccions que la denominada policia patriòtica espanyola hauria proferit contra dirigents de Banca Privada d’Andorra (BPA), i que van ser el principi de la fi de l’entitat. Encara que lentament, la instrucció d’aquesta causa va avançant a la Batllia.

De fet, la instructora de la causa d’amenaces contra responsables de BPA hauria de tramitar ben aviat comissions rogatòries internacionals (CRI) per comunicar a Mariano Rajoy, Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro, entre altres ex-responsables del govern espanyol, que estan encausats en el marc d’una querella al Principat i que han de comparèixer en el cas assistits d’advocats del Principat. S’espera que, en breu, s’enviïn cap a Madrid aquestes CRI.

Abans podria ser que la responsable judicial de la causa vulgui tornar a escoltar Villarejo, que les darreres setmanes és molt propens a donar detalls de tots aquells casos i fets en què ha estat immers o coneix per diferents motius. En aquest sentit, la representació lletrada de l’Institut de Drets Humans d’Andorra (IDHA) ha fet arribar a la Batllia recentment un escrit anunciant que l’ex-comissari de policia estaria disposat a aportar més informació sobre la derivada andorrana de l’‘Operació Catalunya’.

Villarejo ja va prestar declaració el 19 de març del 2019 en qualitat de testimoni. En aquella ocasió, empresonat, no va ser massa prolífic en detalls. Ara podria esplaiar-se més, segons les fonts consultades. En qualsevol cas, i a través de l’IDHA, que ha contactat amb l’advocat del policia retirat, es posa de relleu que l’implicat té el passaport retirat i, en conseqüència, no pot sortir de l’Estat espanyol.

Per aquest motiu es posaria a disposició de la batlle andorrana que instrueix el cas o bé a través de videoconferència o bé en el cas que la jutgessa es volgués desplaçar per prendre declaració al policia, per raó del domicili del testimoni, en un jutjat de Móstoles. En alguna ocasió, la batlle instructora hauria mostrat interès en escoltar personalment els implicats en tot plegat. En la primera ocasió, va ser l’instructor inicial de la causa qui va ordenar l’interrogatori.

Comentaris (2)

Trending