El Tribunal de Corts fixa una indemnització de 859.000 euros per un greu accident d’esquí

Consideren culpable el responsable de seguretat d’Ensisa perquè no es va senyalitzar correctament el tancament de la pista del Mussol, on va tenir lloc una caiguda que va deixar un padrí de 73 anys en cadira de rodes

L'accident va tenir lloc a les pistes de Grandvalira.
L'accident va tenir lloc a les pistes de Grandvalira.

El Tribunal de Corts ha concedit una elevada indemnització (entre els diferents conceptes 859.000 euros) a la víctima d’un gravíssim accident d’esquí que va tenir lloc l’hivern del 2017 a Grandvalira. Es considera que la mala senyalització d’una pista tancada va ser clau perquè l’home hi accedís i acabés caient. De fet, va quedar tetraplègic. Per això, els magistrats han condemnat el responsable de seguretat de l’estació per una contravenció penal de lesions per imprudència lleu, fet que comporta que el domini esquiable ha d’assumir el rescabalament pels danys soferts per l’esquiador.

El sinistre va tenir lloc quan l’home, de 73 anys, anava amb els seus dos nets per la pista de l’Esparver. Volien arribar a un telecadira i es van ficar a una altra, la del Mussol. Aquesta estava tancada perquè no hi havia prou neu. I, fruit d’això, els esquís se li van clavar en un forat i va caure. I el cop va ser de molta gravetat.

La víctima es va fracturar fins a tres vèrtebres. I la lesió va afectar-li directament la medul·la espinal. No té mobilitat a les cames -fet que l’obliga a anar en cadira de rodes- i també ha perdut molta a les mans. Durant el judici, on es jutjava el responsable de seguretat de l’estació, diferents familiars van declarar per posar en relleu l’impacte que l’accident ha tingut ja no només a la vida de víctima sinó també a la dels seus éssers propers.

L'accident va tenir lloc a les pistes de Grandvalira.

Relacionat

Demanen una elevada indemnització per un accident d’esquí

La clau del judici era determinar si el domini esquiable havia fet prou per senyalitzar que la pista estava tancada. L’acusat entenia que sí, que s’havia seguit fil per randa la normativa. També va lamentar que la maniobra que hauria efectuat l’esquiador era “contra direcció” i “il·lògica”. Els arguments, però, no han convençut el tribunal. En canvi, més pes han tingut les paraules de l’accidentat, que va deixar clar que en cap moment van ser conscients que havien canviat de pista perquè “no hi havia cap senyal”.

El Tribunal de Corts ha acceptat aquests arguments i ha optat per condemnar el responsable de seguretat. Això sí, no pas per un delicte menor de lesions per imprudència greu, com reclamava l’acusació particular -havia reclamat vuit mesos de presó condicionals i dos anys d’inhabilitació- sinó que ha seguit la tesi de la fiscalia. El que hi ha és una contravenció penal de lesions per imprudència lleu.

Això suposa que a l’acusat tot just se’l condemna a una multa de mil euros. Ara bé, com que s’entén que hi ha responsabilitat en l’accident, el Tribunal sí que accepta bona part de les pretensions de l’acusació particular pel que fa a la indemnització a satisfet. Reclamaven prop de 900.000 euros. La sentència atorga 822.000 directament per a la víctima, més 25.000 i 12.000 per als seus familiars directes. Una quantitat de la qual, solidàriament, serà responsable Ensisa, la societat gestora de la pista on va tenir lloc l’accident.

Comentaris (6)

Trending