“Tenim tota la maquinària de l’Estat que ens vol destruir”

Incomprensió i desànim generalitzat entre processats pel ‘cas BPA’ pel que consideren una persecució contínua per “tapar les vergonyes d’alguns” per a unes pràctiques que, en el cas que hi fossin, eren comú denominador en una plaça financera ‘offshore’

Alguns dels processats en el 'cas BPA' a l'exterior de la Seu de la Justícia.
Alguns dels processats en el 'cas BPA' a l'exterior de la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

Després d’anys i panys d’un judici tot sovint kafkià, hi ha qui ho mostra més i qui ho mostra menys. El cansament entre els processats del ‘cas BPA’ i el seu entorn és evident. El malestar generalitzat, també. I quan fins i tot els advocats, els defensors, és clar, consideren amb el que s’ha anat veient a la sala de vistes  “tot això ha d’acabar amb una absolució”, nous batecs porten a la indignació i la incomprensió. “Està clar que tenim tota la maquinària de l’Estat en contra, que ens vol destruir”.

La immensa majoria dels implicats en la causa general del ‘cas BPA’, la que va servir per intervenir el banc i, a partir d’aquí, tenir màniga ampla per entrar a l’entitat i fer i desfer al gust del consumidor -és a dir, de l’administració- encara no sap per on ve la nova tampanada que l’AREB ha fabricat. Fins aquest dimecres no ha estat notificada la nova querella interposada contra tretze integrants -executius i gestors- a alguns d’ells. Encara no se saben grans detalls i querellats i advocats comencen a analitzar la situació.

S’ha passat de criminalitzar, diuen, el banc per uns intercanvis dineraris “que eren comú denominador de les entitats bancàries del país” a voler “acusar de tot i més” almenys a la cúpula de l’entitat pels ‘e-mails’ que es podien enviar entre ells. I ho diuen no només per la nova causa oberta o, com a mínim, per la querella de l’AREB. La vista actualment en marxa, aquests dies també es basa en correus electrònics. Posar en dubte qualsevol cosa en base a escrits que es podien intercanviar els gestors, que els gestors podien enviar a clients, que els clients podien retornar…

Processats i advocats del 'cas BPA' durant un recés d'una de les sessions.

Relacionat

Indignació entre els processats de BPA per una nova causa ‘caiguda del cel’

Fins al punt que la processada que torna a declarar aquests dies, l’única que ha acceptat respondre a les preguntes del fiscal a banda de l’exCEO de l’entitat Joan Pau Miquel, va haver de recordar que el ministeri fiscal estava posant sobre la taula només alguns correus, els que li interessava, i que ho feia d’una forma, a més, parcial, interessada. “I per què no escolten les converses telefòniques, que també es gravaven”, va deixar anar en un moment de la sessió d’aquest dimecres deixant clar que les informacions que es donaven, les instruccions, els consells, no només es realitzaven per correu electrònic. Que hi havia detalls que es complementaven de paraula, ordres que es donaven per telèfon i que, per tant, donaven un conjunt “harmònic i sota control. Les coses es feien bé però només interessa mostrar aquelles parts que semblen mostrar el contrari”, lamenten els consultats.

A Andbank o Crèdit Andorrà els va passar el mateix “i no per això Andorra s’ha posat a perseguir les seves pròpies entitats bancàries ni en lloc s’ha qüestionat l’empresa com a tal. I les incidències són iguals i pel mateix en molts casos”

I si no n’hi ha prou amb els intercanvis dineraris o els correus electrònics, ara s’analitza fil per randa -“amb un treball mai vist de PwC que deu haver costat centenars de milers d’euros i que va deixar com a prescriptor al país l’exministre de Finances Jordi Cinca”- la cerca de clients en nou mercats: “El mateix que van fer totes les entitats bancàries del país. Hi ha qui oblida que Andorra ha estat durant molts anys una plaça financera ‘offshore’”.

En aquest sentit, les fonts consultades recorden que d’incidències en països a l’Amèrica Llatina n’han tingut diversos empleats de la majoria de bancs del país. A Andbank o Crèdit Andorrà els va passar el mateix “i no per això Andorra s’ha posat a perseguir les seves pròpies entitats bancàries ni en lloc s’ha qüestionat l’empresa com a tal. I les incidències són iguals i pel mateix en molts casos”. De fet, per exemple, es recorda un darrer cas resolt judicialment ara. El del denominat ‘Rei del Tomàquet’, un suposat estafador americà -bé, condemnat i per tant ja reconegut com a estafador- que va fer passar una pila de diners per Crèdit Andorrà.

Ni al banc ni a cap gestor no li ha passat res. Només a l’implicat, un implicat defensat, ai làs, pel mateix advocat que ostenta la representació de Govern en totes les causes contra BPA. Un advocat, recorden alguns dels processats, que, certament per error, en alguns moments s’ha gairebé referit en les seves intervencions com si fos el fiscal. “És l’Estat que ens vol destruir per ‘tapar-se les seves vergonyes’”, expliquen alguns. Just quan més evident s’han fet les maniobres de l’AREB o just quan s’hauria de posar en marxa al Congrés espanyol una comissió d’investigació per exposar la conxorxa contra l’independentisme català que va passar per Andorra i va tenir en BPA una víctima col·lateral, ara, “es tornen a collar els cargols. Per alguna cosa deu ser”.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending