Un suposat cas de frau fiscal lligat al sector dels hidrocarburs ‘amenaça’ d’esquitxar Andorra

L’Audiència nacional espanyola investiga un entramat societari que permetria ‘estalviar-se’ l’IVA en la compra i comercialització de carburants i que tindria presumptament implicat l’empresari resident al Principat Juan Simón

Comentaris

Juan Simón lidera Simon Grup, a l'àrea de Tarragona.
Juan Simón lidera Simon Grup, a l'àrea de Tarragona. ARXIU

Una investigació que té oberta l’Audiència nacional espanyola per un presumpte cas de frau a Hisenda i posterior blanqueig de diners en el sector dels hidrocarburs podria acabar esquitxant Andorra. I és que l’organisme jurisdiccional espanyol mira de treure l’entrellat a un complexe entramat societari que s’hauria creat, suposadament, per mirar d’ ‘estalviar-se’ l’IVA en la compra i posterior comercialització de carburants. Entre els empresaris que apareixeria en la trama investigada per l’Audiència hi ha el resident al Principat Juan Simón Martínez.

No és el primer cop que indagacions judicials relacionades amb Simón per activitats suposadament comeses a Espanya acaben implicant Andorra. El juny del 2014 inspectors del departament d’Indústria del Govern van haver d’agafar mostres de producte que arribava a Gasopas per descartar que el gasoil que transportava Simon Grup no estigués adulterat. També per estalviar-se l’IVA, per aquelles dates havia esclatat a l’Estat espanyol un cas d’adulteració de fuel que implicava desenes de persones i empreses. Simón, que figurava o ha figurat entre els responsables de diverses societats ubicades especialment a l’àrea de Tarragona, ja hi apareixia.

Ara hi torna a haver una investigació oberta que derivaria d’inspeccions fetes per l’Agència Tributària, que hauria arribat a la conclusió que les empreses Gaslow i Nascor -aquesta última suposadament vinculada a Simón- haurien efectuat vendes d’hidrocarburs a diverses societats instrumentals sense incloure l’IVA, segons que exposen mitjans de comunicació espanyols en informacions empresarials. La trama i, per tant, la suposada activitat fraudulenta s’estendria per diverses comunitats autònomes i podria arribar a un muntant de 112 milions d’euros.

Fonts del sector dels carburants del país han mostrat la seva preocupació per l’impacte que aquesta investigació pugui tenir a Andorra. En tot cas, sempre segons les fonts del sector consultades, Gasopas ja no té vinculacions amb Simon Grup. En canvi, però, Simón, que resideix al Principat, sí que opera al país. Ho faria, segons les fonts consultades, a través de la societat AndorRacing Experience, una empresa entre altres coses dedicada a la gestió i explotació de benzineres i a la distribució al major i menor d’hidrocarburs. Juan Simón Martínez és accionista de dita societat a través d’una altra societat andorrana, Origen 6, de la qual n’és administrador i soci únic.

Comentaris (11)

Trending