Secretari judicial adjunt o la nova figura per mirar de desembussar la Batllia

Dimecres vinent, o en el pitjor dels casos el següent, el consell de ministres ha d’aprovar la denominada llei òmnibus de la Justícia o pla de xoc que regula una mica millor l’elecció dels membres del Consell Superior i crea tot un seguit de noves places laborals

El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, durant el seu discurs en motiu de la festa patronal dels bombers.
El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, durant el seu discurs en motiu de la festa patronal dels bombers. Toni Solanelles

El pla de xoc que ha de permetre, sobre el paper, que l’administració de Justícia surti del pou està a punt de sortir del forn. De fet, la previsió és que dimecres que ve el consell de ministres l’aprovi. Com a molt tard, a final d’aquest mes el conjunt de modificacions legislatives que s’inclouen en un projecte de llei que també es coneix com a llei òmnibus de la Justícia hauria de rebre el vist-i-plau de Govern i ser tramès cap al Consell General. Via disposicions finals, el marc legal que es perfila crea tot un seguit de llocs de treball nous i crea la figura del secretari judicial adjunt.

Aquesta nova plaça laboral, que si no hi ha canvis de darrera hora s’haurà de proveir per concurs, ha de ser un element clau per mirar de desembussar el col·lapse que es viu a l’administració judicial, essencialment en la primera instància, a la Batllia. El ministre de Justícia, Josep Maria Rossell, no ha volgut precisar gaire res aquest dijous en relació amb el pla de xoc. “El projecte de llei s’està acabant de polir”, ha reconegut. I també ha admès que no caldrà un crèdit extraordinari per finançar les noves places que es treguin a concurs.

Rossell no ha donat gaire pistes més enllà de dir que “hem trobat la fórmula per crear unes places” que hauran de permetre reforçar la Batllia per accelerar els expedients que hi estan encallats. I la figura del secretari judicial adjunt es vehicularà a través d’una disposició final transitòria. Però les persones que vulguin ocupar el càrrec hauran de passar un concurs i, si no canvien molt les coses d’aquí als propers dies, no seran designats a dit com en principi havia deixat entreveure el Consell Superior de la Justícia.

També hi haurà llocs de treball de secretari judicial, d’oficials, d’administratius… i en principi, un fiscal més. El fiscal general, Alfons Alberca, va reclamar més recursos durant la darrera celebració de l’Obertura de l’Any Judicial. Haurà de conformar-se, d’entrada, amb un recurs. De fiscal. Que de secretaris o administratius potser n’hi toca algun més. I en principi sense haver de recórrer a cap crèdit extraordinari

La cúpula judicial comandada per Enric Casadevall pretenia proveir la Batllia d’auxiliars o assessors jurídics que fossin eventuals triats per una mena de relació especial i que una vegada haguessin acabat la feina finalitzessin la seva relació laboral amb l’administració. Casadevall temia engruixir la nòmina d’empleats i que quan baixi el volum de feina sobre personal. Les fonts consultades no han precisat com es farà però sí que, això ho ha admès el ministre, s’ha trobat la manera que ha generat “consens”.

La llei òmnibus modificarà essencialment la Llei qualificada de la Justícia. Però també es modificaran altres normes legals. Caldrà revisar detalladament les disposicions finals, que tot sovint comporten sorpreses. Per cert, que les places de secretari judicial adjunt no seran les úniques que es treguin a concurs a partir de l’aprovació de la nova legislació. També hi haurà llocs de treball de secretari judicial, d’oficials, d’administratius… i en principi, un fiscal més. El fiscal general, Alfons Alberca, va reclamar més recursos durant la darrera celebració de l’Obertura de l’Any Judicial. Haurà de conformar-se, d’entrada, amb un recurs. De fiscal. Que de secretaris o administratius potser n’hi toca algun més.

I un altre aspecte que es regula també a través de la llei que s’està ultimant és la designació de membres del Consell Superior de la Justícia. Després de donar voltes i voltes al tema, s’ha arribat a la conclusió, segons les fonts consultades, que no es pot exigir un determinat i tancat nivell d’estudis perquè podria arribar a ser inconstitucional. Ara bé, sí que es disposarà que s’hagi de tenir en compte el currículum dels candidats. I que la formació jurídica reglada sigui valorada. En fi, que com la immensa majoria de textos legals i de decisions polítiques, la lletra petita és la que serà més important de llegir. I no ha transcendit pas tota. “Quan s’hagi aprovat ja s’explicarà degudament”, ha insistit el ministre un parell de vegades en ser preguntat pels detalls.

Comentaris (4)

Trending