La ‘policia patriòtica’ va reclutar un ex-agregat d’Interior a Andorra la primavera del 2014

Feia mesos que el ministeri d’Interior espanyol buscava elements contra els Pujol i l’independentisme català i amb el suport de Bonifacio Díez s’hauria passat a l’acció

Bonifacio Díez Sevillano.
Bonifacio Díez Sevillano. ARXIU

La denominada ‘policia patriòtica’ espanyola hauria reclutat la primavera del 2014 l’ex-agregat d’Interior a l’ambaixada d’Espanya a Andorra Bonifacio Díez Sevillano per tal de preparar l’actuació sobre el terreny, al Principat, per aconseguir d’una vegada per totes dades sobre la família Pujol o sobre qualsevol altre dirigent polític català que pogués suposar un fre a l’auge de l’independentisme. Feia mesos que el ministeri d’Interior liderat per Jorge Fernández Díaz estava cercant elements contra el sobiranisme català.

A nivell policial, el llavors director adjunto operatiu (DAO) Eugenio Pino, condemnat recentment per intentar colar en una causa judicial dades dels Pujol obtingudes de manera il·legal, era el coordinador de tot plegat. O almenys així es desprèn de les declaracions fetes per l’ex-comissari responsable de la unitat d’afers interns de la policia espanyola Marcelino Martín Blas. Aquest comissari ara ja jubilat és, ara per ara, l’únic encausat en el cas de l’atac a la sobirania d’Andorra i les coaccions a dirigents de Banca Privada d’Andorra (BPA) que ha prestat declaració en el marc d’una comissió rogatòria.

Segons la declaració a la qual ha tingut accés l’Altaveu, que va tenir lloc el 28 de novembre del 2018, Martín Blas assegura no haver estat mai a Andorra i nega conèixer Celestino Barroso, l’agregat d’Interior a l’ambaixada espanyola que hauria estat el primer en advertir el CEO de BPA Joan Pau Miquel que si no seguien les ordres que els vindrien de Madrid hi havia una destralada preparada contra el banc. L’ara comissari jubilat admet haver estat en dues ocasions, el juny del 2014, a l’hotel Villamagna de Madrid per trobar-se amb Miquel seguint les instruccions de Pino.

Marcelino Martín Blas és, ara per ara, l’únic encausat en el cas de l’atac a la sobirania d’Andorra i les coaccions a dirigents de Banca Privada d’Andorra (BPA) que ha prestat declaració en el marc d’una comissió rogatòria

Tot plegat era la consecució d’un seguit de trobades prèvies que s’haurien accelerat amb l’aterratge de Díez Sevillano a Madrid. En aquest sentit, Marcelino Martín Blas sí que reconeix conèixer aquest inspector de policia, justament, perquè Eugenio Pino el va reclutar. I admet la possibilitat que es parlés d’Andorra en les converses que es mantenien entre companys. Díez Sevillano havia estat agregat d’Interior al Principat i coneixia bé el país. De fet, ell va ser qui va fer la trucada prèvia a l’advertència rebuda posteriorment per Joan Pau Miquel. La trucada es va fer a la cap del gabinet jurídic de BPA, amb qui Díez Sevillano havia tingut bona relació en la seva estada al Principat.

En la declaració en el marc de la querella per coaccions a Andorra i la BPA, Martín Blas reconeix, s’ha dit, conèixer Díez Sevillano “perquè en la primavera de l’any 2014, don Eugenio Pino em va dir que l’havia portat en comissió de serveis a les seves ordres directes. Llavors em va demanar  que mentre li preparaven un despatx a aquest senyor, a Bonifacio Díez, que si el podia deixar anar a treballar a les dependències de la unitat d’afers interns, uns dies, uns mesos, fins que li aconseguís muntar un despatx a prop del seu, de director operatiu”.

L’arribada a Madrid de Díez coincidiria amb una intensificació de la feina de la ‘policia patriòtica’ i amb la voluntat de començar a actuar sobre el terreny a Andorra, després que ja des de feia uns quants mesos, des del ministeri d’Interior espanyol, i amb la coordinació en certa manera del secretari d’Estat Francisco Martínez, també querellat, s’estava treballant amb l’opció que el Principat fos clau, com aquest dimarts a la nit ha revelat el portal digital català ‘El Món’, en l’atac a Catalunya.

Comentaris (2)

Trending