La batlle envia a la presó el conductor de l’atropellament mortal acusat d’homicidi intencionat

La batlle de guàrdia considera que el processat, un metge resident a Barcelona de 62 anys, no podia no saber que maniobrant i accelerant el vehicle com ho va fer causaria algun tipus de dany a l’home amb qui estava mantenint una discussió de trànsit

Sanitaris atenen la víctima en el lloc dels fets.
Sanitaris atenen la víctima en el lloc dels fets. ALTAVEU

El conductor que divendres a la nit va atropellar mortalment un home amb el qual mantenia una discussió per qüestions relacionades justament amb una maniobra imprudent ha estat empresonat. La batlle de guàrdia considera que en l’acció que va portar a envestir i aixafar la víctima, un resident hispano-argentí de 50 anys, hi va haver dol eventual. És a dir, que en un moment donat hi va haver algun tipus de voluntarietat, una decisió que ha refutada obertament pel processat, un metge de nacionalitat espanyola i resident a Barcelona, de 62 anys, que té una segona residència de propietat a Soldeu.

L’home ha ingressat al centre penitenciari vers les 7 de la tarda, després que la batlle Stéphanie Garcia hagi dictat l’aute de processament i empresonament per un delicte major d’homicidi culpós. La declaració del detingut s’ha allargat durant diverses hores, tot i que s’ha fet un recés a primera hora de la tarda. El fet que l’acusat, molt afligit, es negués inicialment a declarar davant la policia ha fet que durant la jornada d’avui la batlle li hagi hagut de fer totes les preguntes que ha cregut escaients. Segons fonts judicials, fins i tot s’han visionat les imatges recuperades per la policia de les càmeres de Mobilitat, i que mostren amb força nitidesa tota l’escena.

El fet que el detingut, molt afligit, s’hagués negat a declarar davant la policia ha fet que la compareixença judicial, en què s’han visionat les imatges del succés, hagi estat notablement llarga

Les diverses fonts consultades han assegurat que no queda dubte que el Mercedes C220 conduït per la víctima talla el pas al Mercedes GLC de l’empresonat, quan aquest darrer circulava pel carril dret de l’avinguda Tarragona en sentit ascendent i el primer, conduït pel xofer d'Andbus fora de servei, passava pel carril esquerre o central i va maniobrar per accedir al McAuto. El processat va haver de clavar els frens per no topar, va accionar el clàxon i va fer gesticulacions de queixa evidents. La víctima, però, va retrocedir amb el seu cotxe per bloquejar el pas del tot-terreny i va baixar del turisme tot iniciant la discussió que va resultar mortal.

La batlle entén, però, que encara que sigui eventualment, el gir que fa el processat i l’acceleració contra el malaurat difunt, que pretenia donar la volta al tot-terreny per poder-se posar a l’alçada del conductor del GLC, respon a algun tipus de voluntarietat. Les fonts judicials consultades han indicat, però, que l’acusat mantindria que va maniobrar justament per intentar evitar l’ara difunt, Gabriel Guzmán, que havia colpejat amb la mà i el puny el capó del vehicle del processat i que es va enfurismar després que el conductor del tot-terreny amb un petit avançament inicial del vehicle el toqués sense fer-lo caure ni causar-li cap dany.

L’acusat mantindria, s’ha dit, que va girar les rodes per dur a terme una maniobra d’evasió i esquiva respecte de l’home amb qui discutia, que tenia a l’interior del vehicle que estava també a la calçada la seva parella i la seva filla. I que si va accelerar no va ser amb un intent d’aixafar l’altre home sinó perquè en tractar-se d’un vehicle automàtic, només deixar el pedal i tractar-se d’un vehicle molt potent de seguida va agafar embranzida. Però aquesta versió no l’hauria compartit ni la representació del ministeri fiscal ni la batlle.

El processat, que s’ha ofert a dipositar una fiança per poder reparar el dany causat, ha assegurat que el que pretenia esquivar l’home que l’increpava i que el fet de tractar-se d’un vehicle potent i automàtic va fer-lo accelerar bruscament

La responsable judicial en funcions de guàrdia hauria vingut a dir que el processat no podia no saber que maniobrant com ho va fer i accelerant no acabaria envestint l’home i, en conseqüència, hi havia elevades possibilitats de causar-li un dany molt greu i fins i tot la mort com lamentablement va ser. L’ara empresonat hauria manifestat el seu penediment i hauria demanat que es traslladés el perdó i el condol a la família de la víctima.

La defensa del detingut, segons fonts de la Batllia, hauria sol·licitat que s’alliberés l’acusat amb l’obligació de dipositar una fiança suficient per fer efectiva la reparació indemnitzatòria del dany causat. La fiscalia, però, s’ha oposat a aquesta petició i la batlle ha acabat decidint l’empresonament del facultatiu sense fer cap mena de referència ni a l’alarma social ni al fet que pogués escapolir-se de l’acció de la Justícia.

El Codi penal preveu una condemna de presó d’entre deu i setze anys el delicte d’homicidi quan hi ha voluntarietat. En canvi, si el delicte és causat per imprudència, la pena es redueix molt substancialment situant-se entre tres mesos i tres anys (o multa de fins a 60.000 euros). En aquest darrer escenari, el cas es pot jutjar per la via ràpida. A banda de l’eventual pena privativa de la llibertat, sigui ferma o condicional, en produir-se l’homicidi amb l’ús d’un vehicle hi ha a més a més la retirada del permís de conduir el temps que s’estimi escaient.

Comentaris (19)

Trending