El Govern canviarà la Llei d’Educació per poder prohibir els símbols religiosos ostentosos

El consell de ministres aprovarà dimecres que ve la modificació legal i l’enviarà al Consell General perquè sigui avaluada amb urgència alhora que l’executiu apel·larà contra la sentència de primera instància que consideren vulnerats els drets de la nena del vel

La ministra d'Educació, Ester Vilarrubla, es dirigeix cap al faristol del Consell General.
La ministra d'Educació, Ester Vilarrubla, es dirigeix cap al faristol del Consell General. CONSELL GENERAL

Tres en un. El Govern ha adoptat aquest dijous a la tarda tres decisions en relació al cas dels menors del vel. Es promourà un canvi legal per tal de prohibir al sistema educatiu andorrà de l’accés amb símbols religiosos ostentosos. Es recorrerà contra la decisió judicial de primera instància que reconeix que s’han vulnerat drets fonamentals de la nena que vol acudir a classe amb un vel. I es mantindrà el reglament que impedeix per ara a efectes de l’Escola andorrana l’accés d’aquella menor a l’aula amb la peça de roba.

La ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, ha afirmat en manifestacions a l’Altaveu que el Govern ha rebut “amb molt de respecte” la decisió de la Batllia en relació amb el procediment urgent i preferent sobre vulneració de drets fonamentals que va instar la família dels dos menors que no van a l’escola perquè la noia ho voldria fer amb vel i no se li permet. Vilarrubla ha recordat que la decisió “no és ferma ni definitiva i, per tant, no l’hem d’executar” perquè serà apel·lada.

Una imatge de la Seu de la Justícia.

Relacionat

Triomf judicial de la nena del vel

L’executiu recorrerà contra la sentència de primera instància defensant que consideren que amb un reglament n’hi ha prou per regular aspectes com la naturalesa de la uniformitat a l’escola o la utilització de símbols religiosos ostentosos. I “esperem que el nostre argument prosperi”. En tot cas, i que com la decisió no serà ferma, es mantindrà vigent el reglament intern aprovat a corre-cuita davant l’afer del vel i que té efectes sobre l’Escola andorrana.

PREOCUPACIÓ PER L’ESCOLARITZACIÓ

En conseqüència, es continuarà negant l’accés a la nena a l’escola si porta el vel. El cas del nen és un altre, ja que no acudeix a l’escola com a resposta al refús de la seva germana. No pas perquè se li negui l’entrada. Tot i que es farà valdre el reglament que la Batllia posa contra les cordes, Educació continuarà fent propostes a la família perquè els dos infants puguin seguir la seva escolarització, ara mateix truncada.

En aquest sentit, Vilarrubla ha assegurat que “ens segueix preocupant” el fet que “aquests dos menors no estan escolaritzats”. En aquest sentit, la titular d’Educació ha explicat que a la família del nen i la nena se’ls va oferir una educació en línia i a distància “totalment regulat en el sistema francès que cursaven” a primària i que la família hauria declinar. “Mirarem de conciliar al màxim possible perquè els aprenentatges quedin el menys damnificats possibles”, ha afirmat Vilarrubla.

“Mirarem de conciliar al màxim possible perquè els aprenentatges quedin el menys damnificats possibles”, ha afirmat Ester Vilarrubla

I la solució definitiva a la polèmica, davant l’eventual possibilitat que les instàncies judicials superiors confirmin la decisió de primera instància, és prohibir per llei, tal i com la resolució del procediment urgent i preferent insinua, l’ús del vel. Per ser exactes, es prohibirà l’accés a les dependències del sistema andorrà d’educació de tots aquells símbols religiosos ostentosos. Segons que ha explicat la ministra, el consell de ministres aprovarà dimecres vinent el projecte de llei de modificació de la Llei qualificada d’Educació.

Serà un text molt breu, de pocs articles, que es considera suficient per donar cobertura legal a la prohibició, en aquest cas, de l’ús del vel per part d’alumnes o docents dins els recintes educatius del sistema andorrà. El projecte de llei serà enviat al Consell General proposant que la cambra parlamentària l’aprovi pel tràmit d’urgència. Caldrà veure quina és la reacció dels grups, encara que sembla evident que el Govern ja ha pactat el suport dels grups que li donen suport.

Vilarrubla ha explicat que la prohibició només afectarà aquelles persones que hagin d’accedir de forma habituals a les dependències educatives, més encara si es tracta de persones que poden exercir influència sobre els infants. En el cas de visites puntuals o similars -el Copríncep bisbe podrà acudir al centre amb la creu penjada al coll, per posar un exemple; o també es permetria l’entrada a un dalai-lama- no hi haurà cap inconvenient. “Totes les religions són benvingudes a l’escola, no se n’amaga pas cap”, ha afirmat la ministra.

Comentaris (32)

Trending