Gouarré no podrà exercir d’advocat

La sala administrativa del Tribunal Superior avala la decisió de la junta de govern del col·legi professional de denegar-li la col·legiació perquè no compleix els requisits acadèmics

Seu del col·legi d'advocats.
Seu del col·legi d'advocats. ARXIU

El ginecòleg condemnat al seu dia per abusos i també llicenciat en Dret Gerard Gouarré no podrà exercir d’advocat. Almenys, no amb les titulacions acadèmiques de què disposa actualment. La sala administrativa del Tribunal Superior acaba d’avalar la decisió de la junta de govern del Col·legi d’Advocats que el 2017 li va denegar la col·legiació per a l’exercici de la professió en no disposar dels requisits acadèmics que actualment són exigibles. Gouarré pretenia que se’l deixés exercir amb les exigències que hi havia al 2007, quan va fer la primera sol·licitud.

La clau de volta de tot plegat, i per la qual Gouarré va tornar a demanar poder exercir com a advocat el 2017, era una sentència del Tribunal Europeu dels Drets de l’Home (TEDH) dictada a Estrasburg el 12 de gener del 2016 i que picava la cresta a l’Estat andorrà atès que s’havia excedit en imposar una pensa accessòria més llarga que la pena principal. En el cas de Gouarré, que se l’havia inhabilitat per a l’exercici de la medicina durant molt més temps del que durava la condemna pels abusos deshonestos que va cometre sobre tres pacients i pels quals el Tribunal de Corts, inicialment, el va condemnar el 1999.

Relacionat

Gouarré porta el Col·legi d’Advocats a la Justícia perquè no li permeten exercir

Entenia el ginecòleg i llicenciat en Dret que la decisió d’Estrasburg comportava que l’Estat andorrà li havia causat un perjudici i, entre altres, aquest perjudici li havia suposat que al 2007 no es pogués inscriure com a advocat. Llavors, però, encara no se li havien cancel·lat els antecedents penals i ni el Col·legi d’Advocats ni els tribunals no li van permetre la col·legiació. Dos anys després, el 2009, i ja amb els penals cancel·lats, ho va tornar a intentar i el col·lectiu professional li va tornar a denegar la inscripció. Aquella decisió no va ser recorreguda i, per tant, va esdevenir ferma.

El TS recorda que la sentència del tribunal d'Estrasburg en cap moment feia referència a la col·legiació com a advocat del ginecòleg condemnat el 1999 per tres delictes d'abusos deshonestos a pacients

Després de la sentència del tribunal d’Estrasburg, Gouarré va tornar a formular la petició. I li va tornar a ser denegada. No pas perquè se li impedeixi exercir sinó perquè no compleix els requisits acadèmics. Però el metge i jurista considerava que se li havia d’exigir allò que es demanava el 2007 i no pas en l’actualitat. És a dir, una titulació del nivell 2 del marc de titulacions, que és el que es requeria el 2007, i no pas una titulació del nivell 4 que és el que s’exigeix en l’actualitat. Però ni el Col·legi d’Advocats ni els tribunals no estan d’acord en les pretensions de Gouarré, que haurà de tornar a acudir al Constitucional i eventualment a Estrasburg per fer valdre el seu posicionament.

La sala administrativa del Tribunal Superior manté que Gouarré “no pot pretendre que li siguin aplicables els requisits de titulació per a la col·legiació com a advocat vigents l’any 2007” vist com ha anat tot. És a dir, vista la successió de fets, peticions i denegacions hagudes des de la primera sol·licitud de col·legiació. La sala analitza després si la sentència de la Cort Europea pressuposa cap canvi en relació a la doctrina interna. Avalua si dita resolució d’Estrasburg “pot ser considerada un ‘document de valor essencial per a la resolució de l’afer’. I la resposta ha de ser necessàriament negativa”.

El Tribunal d\'Estrasburg condemna l\'Estat andorrà pel cas del ginecòleg Gouarré

Relacionat

El Tribunal d'Estrasburg condemna l'Estat andorrà pel cas del ginecòleg Gouarré

En aquest sentit, el Superior administratiu recorda que la sentència del TEDH “es refereix a la pena accessòria imposada a l’agent per l’exercici de la professió de metge, sense fer cap referència a la possibilitat de col·legiar-se o no com a advocat, qüestió que la sentència del TEDH no va fer cap esment ja que no li fou plantejada, i sense que la decisió del Tribunal europeu pugui ser traslladable a l’exercici de la professió d’advocat, per la senzilla raó que el Tribunal de Corts no li va imposar cap condemna penal en aquest sentit”.

Etiquetes

Comentaris

Trending