“Les ironies i les suspicàcies, a la UIFAnd, les justes”

El cap de la unitat de prevenció del blanqueig insisteix fins a la sacietat en una declaració amb moments surrealistes que mai no havia sentit parlar ni de compensacions ni d’intercanvi d’efectiu fins a la instrucció de la causa general del ‘cas BPA’

Carles Fiñana accedint aquest matí a la Seu de la Justícia.
Carles Fiñana accedint aquest matí a la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

El cap de la Unitat d’Intel·ligència Financera (UIFAnd), Carles Fiñana, ha insistit per activa i per passiva, i un cop rere l’altre durant la seva declaració com a perit en el judici de la causa general del ‘cas BPA’ que mai no havia sentit parlar ni de compensacions ni d’intercanvi de diners en efectiu fins a la instrucció de l’esmentat afer. I que BPA al seu entendre no va col·laborar com hauria en facilitar detalls sensibles quan va esclatar, per exemple, la denominada ‘Operació Emperador’.

Fiñana, sobre el qual alguns advocats defensors han mostrat dubtes en relació amb si hauria tingut accés indegudament al sumari del ‘cas BPA’ encara que ell ho ha negat, ha protagonitzat una declaració amb moments rocambolescos, surrealistes. En què ni tan sols els magistrats, que en alguns moments l’han hagut d’aturar per fer-li repetir les coses, no l’entenien. El cap de la unitat de prevenció del blanqueig ha evidenciat que hi ha una aliniament amb l’INAF per fer veure que ningú no sabia què eren els intercanvis d’efectiu i que, és clar, no sap si altres bancs funcionaven igual, quan és manifest que així ha estat durant anys.

Les explicacions del cap de la UIFAnd han provocat durant alguns moments molta indignació tant d’algunes de les defenses com d’alguns dels processats i fins i tot els magistrats han hagut de fer fer aturades en l’exposició perquè no acabaven d’entendre Fiñana

Les seves explicacions, sobretot en la fase matinal, han generant multitud de dubtes. Els magistrats han mostrat en no poques ocasions molta sorpresa en relació amb el que explicava Fiñana i han hagut d’anar interrompent en diverses ocasions la seva exposició, com s’ha dit, per mirar d’entendre el que deia, sempre mirant de fer manifestacions que avalessin l’acusació contra BPA. Les explicacions del cap de la UIFAnd han provocat durant alguns moments molta indignació tant d’algunes de les defenses com d’alguns dels processats.

Això sí, després de deixar anar en el marc d’una resposta a una pregunta d’un dels advocats defensors, que “les ironies i les suspicàcies, a la UIFAnd, les justes”, i d’assegurar en altres moments que és tan organitzat que per això no trobava alguns documents sobre els quals volia fer referència, ja abans de marxar de la sala ha agraït el tracte rebut per totes les parts durant la interrogatori tot recordant que uns i altres han de saber el paper que juguen i el rol que els toca fer.

DECLARACIONS DE SOSPITA

Com a elements més objectius, el cap de la UIFAnd, durant el tram matinal de la seva declaració, ha explicat que des del 2002 al 2014, BPA va presentar davant de l’organisme 42 declaracions de sospita. I tot i assegurar que “no és una xifra gens menyspreable”, n’ha qüestionat “la qualitat”, evidenciant que com més s’acostava l’any que acabaria havent-hi la intervenció, més s’arxivaven les declaracions interposades, al·legant que això era perquè les manifestacions del banc no gaudien de la qualitat necessària.

I ha contraposat tot plegat amb el fet que des del 2015 i fins al passat 7 de juny, l’AREB, en la seva qualitat d’administrador de BPA, ha presentat 284 declaracions de sospita, de les quals 227 s’han acabat derivant cap a la fiscalia en observar possibles indicis de delicte. Mirava de justificar així Fiñana que hi hauria moltes irregularitats. Però després, ja a la tarda, i a preguntes dels defensors, ha acabat reconeixent que totes les declaracions de sospita s’han fet sobre clients que encara es mantenen bloquejats a BPA. O sia, ha tret ferro a tantes declaracions.

Carles Fiñana en arribar a la Seu de la Justícia.
Carles Fiñana en arribar a la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

De fet, per restar valor, Fiñana n’ha restat fins i tot als certificats que emetia la UIFAnd per assegurar el degut compliment que les entitats bancàries feien de les normatives. “Fins que no es demostri al contrari, BPA inclòs, tothom compleix”, ha arribat a dir, per mirar de justificar que els certificats s’emetien respecte del compliment teòric però, és clar, que una altra cosa, ha dit, era l’aplicació pràctica.

Ha tret ferro, també, a les auditories externes que es fan, tot dient que els mostrejos que es fan són massa minsos i, per tant, és molt probable que no reflecteixin la realitat del funcionament d’una organització. De fet, fins i tot ha intentat fer veure que els comunicats tècnics emesos per la UIFAnd no deien el que diuen o, com a mínim, el que sempre han mantingut els processats. I és que sobretot abans de l’aturada del migdia, Fiñana hi ha hagut moments que s’ha anat enredant de mala manera. Sort, encara, que quan s’ha insinuat la possibilitat que hagués tingut accés a la causa perquè algun advocat ha semblat veure documents foliats entre la documentació que duia el cap de la UIFAnd, Fiñana ho ha negat amb un “m’ho he preparat bé”. La compareixença, s’entenia.

Comentaris (18)

Trending