L’ex-director de la policia espanyola que investiga la Batllia va decidir canviar Andbank per BPA

Ignacio Cosidó va ordenar als agents de les clavegueres que deixessin de fixar-se amb comptes de l’entitat del Centre de Negoci perquè tot plegat podia esquitxar el rei ara emèrit Joan Carles

Ignacio Cosidó durant la seva època de senador, posterior a la de director de policia.
Ignacio Cosidó durant la seva època de senador, posterior a la de director de policia. ARXIU

L’ex-director general de la policia espanyola Ignacio Cosidó, investigat a Andorra pel presumpte atac a la sobirania del Principat i per la suposada coacció a dirigents de Banca Privada d’Andorra (BPA), hauria estat l’encarregat de com a mínim comunicar als integrants de la denominada ‘policia patriòtica’ que deixessin de fixar-se en Andbank i si calia actuar contra la família Pujol que cerquessin en BPA. En el rerefons de tot plegat hi havia, novament, la possibilitat que furgant al banc del Centre de Negoci s’acabés esquitxant l’ara rei emèrit espanyol Joan Carles de Borbó.

Que va ser Cosidó qui va ordenar als comandaments policials de les clavegueres espanyoles que deixessin d’analitzar comptes a Andbank ho hauria explicat el controvertit comissari ara jubilat José Manuel Villarejo. Entre altres, li va explicar a la dirigent del Partit Popular (PP) María Dolores de Cospedal en una de les moltes converses que tots dos van mantenir i que els darrers temps han anat transcendint, tal i com posen de relleu mitjans de comunicació espanyols que estan fent aflorar diverses gravacions al tomb de la ‘policia patriòtica’ espanyola.

En un moment d’una conversa llarga entre Villarejo i De Cospedal, el primer lamenta que Cosidó els advertís, en relació amb la voluntat d’investigar Andbank, que “això no es pot tocar, que pot afectar…” I després d’uns moments de silenci, el comissari explica que hi havia la sospita que al banc del Centre de Negoci hi havia almenys un compte que vinculava a Joan Carles de Borbó. I que si es posaven de relleu segons quines coses per aturar l’auge de l’independentisme català es podia posar en perill la prefectura de l’Estat espanyol.

Tot plegat s’emmarcava en l’oferiment per part d’un confident de la ‘policia patriòtica’ d’oferir-los un CD amb informació de 10.000 comptes de ciutadans espanyols a Andbank, dels quals uns 3.000 eren de ciutadans catalans. Calia iniciar una minuciosa recerca entre aquesta informació per veure si hi havia quelcom que fos d’interès per combatre el catalanisme. El risc era que s’anés a petar a algun compte vinculat al monarca espanyol.

Davant d’això, i amb el convenciment de Cosidó i el seu entorn polític que a BPA els Pujol i d’altres hi tenien comptes -cosa que no va resultar ser certa- el director general llavors de la policia espanyola va demanar posar el focus en BPA. S’iniciaria així la campanya de pressió contra el banc que acabaria intervingut. És arran d’aquestes pressions que hi ha una investigació en marxa a la Batllia que manté com a inculpats Mariano Rajoy i Jorge Fernández Díaz entre d’altres. I, també, l’esmentat Ignacio Cosidó.

Comentaris (7)

Trending