Empresaris mexicans amb diners ‘atrapats’ a la intervinguda BPA es mobilitzen

Són una vintena llarga de titulars de comptes que sumen uns 2.000 milions d’euros i que han demanat la interdicció del seu govern per mirar que Andorra desbloquegi la situació

Vista de la façana d'una de les oficines de BPA quan estava en funcionament.
Vista de la façana d'una de les oficines de BPA quan estava en funcionament. ARXIU

Un grup d’empresaris mexicans que al seu dia van esdevenir clients de Banca Privada d’Andorra (BPA) i que hi han quedat atrapats després de la intervenció s’han organitzat al tomb d’un mateix despatx d’advocats al seu país i estan demanant la interdicció del govern mexicà per mirar que es desbloquegi la seva situació. Entre tots plegats sumen uns 2.000 milions d’euros. Lamenten que faci cinc anys que no poden disposar dels diners quan no hi ha hagut cap resolució condemnatòria.

Els empresaris, 23 en concret, estan disposats a fer les accions legals que escaigui per deixar clar que l’Estat andorrà els ha causat un greu perjudici. El que menys diners bloquejats té, segons declaracions de l’advocat que els representa a l’edició mexicana de la revista Forbes, són cinc milions d’euros, mentre que el que més diners té ‘atrapats’ són 150 milions. Els empresaris i els seus representants legals s’han posat en contacte amb diverses institucions del seu país, com la direcció general de protecció a mexicans a l’estranger de la secretaria de Relacions Exteriors, per tal que promoguin les accions que escaiguin davant l’administració andorrana.

Els empresaris asseguren que els diners procedeixen de les seves activitats econòmiques i negocis o d’herències, entre altres conceptes d'origen legal. Dotze dels 23 empresaris han obtingut un certificat de la fiscalia general mexicana on els reconeix que no tenen cap causa oberta. Sobre vuit més s’estan fent indagacions prèvies sense que s’hagi trobat res de rellevància. Alguns dels empresaris han tingut repercussions socials importants i, d’altres, han vist com per culpa de tenir els diners travats a Andorra se’ls ha negat poder entrar a Estats Units o Panamà.

Comentaris (2)

Trending