Decepció i “profund sentiment d’injustícia” entre bona part dels processats del ‘cas BPA’

La resolució del ‘cas Mateu’ ha caigut com una galleda d’aigua glaçada especialment entre molts dels que s’asseuen a la banqueta dels acusats en la causa general, que consideraven que des del  punt de vista tècnic-jurídic la vista estava resultant positiva als seus interessos

Processats en el 'cas BPA' en les immediacions de la Seu de la Justícia en un recés.
Processats en el 'cas BPA' en les immediacions de la Seu de la Justícia en un recés. Toni Solanelles

La sentència del Tribunal de Corts en relació al denominat ‘cas Mateu’ ha caigut com una galleda d’aigua glaçada en molts dels processats del ‘cas BPA’. Hi ha un “profund sentiment d’injustícia” i aquella idea “preconcebuda” que el transcurs de la vista havia fet desaparèixer en certa manera que s’estava “davant un judici d’Estat on la sentència ja estava escrita” ha tornat almenys per moments. La doble vara de mesurar i la persecució han aflorat de nou.

Des que hi va haver la notificació de la sentència que condemna l’ex-consellera general Meritxell Mateu i l’ex-CEO de BPA Joan Pau Miquel, almenys pel que fa a una part important dels processats s’ha notat a la sala de vistes una baixada d’ànim. El transcurs del judici ha evidenciat en molts moments -tot i l’intent aguditzat les darreres setmanes del fiscal d’anar a buscar la confrontació entre els processats- que Alfons Alberca es recolza tot sovint en falles teòriques administratives per fer veure que el banc era una desorganització.

Com li han recordat algunes defenses i alguns processats les darreres setmanes, la clau de volta de tot plegat és veure si l’origen del diner era il·lícit o no ho era amb el Codi penal andorrà vigent a cada moment a la mà. I mai, mai encara ara durant el judici, s’ha procedit a intentar aclarir si els diners que gestionava BPA -fos en forma d’intercanvi o en de qualsevol operació permesa, que per ara tampoc s’ha provat que es fessin operatives prohibides- tenien un origen il·lícit.

“Si han estat capaços de condemnar sense manies a algú que era ‘dels seus’”, indiquen les fonts, “què faran amb aquells a qui han criminalitzat sense miraments per justificar el que queda clar que va ser una operació d’Estat?”

La causa general del ‘cas BPA’ rau en l’operativa de l’empresari Rafael Pallardó i no hi ha dubte que aquest tenia negocis de marroquineria i que ell mateix hauria reconegut en diverses ocasions que el que feia era defraudar a la hisenda espanyola. És a dir, fer frau fiscal, circumstància no pas punible al seu moment al Principat. La vista també ha anat evidenciant que a nivell d’instrucció es van fer informes de forma matussera. Fins i tot ja no per incriminar, sinó perquè no se’n sabia més. I perquè calia anar ràpid per justificar la intervenció del banc.

Tots aquests elements havien portat un moderat optimisme a molts dels processats, però la sentència del ‘cas Mateu’ hauria desmotivat partint de dues premisses. Era generalitzat el sentiment que s’estava davant una pràctica totalment innòcua i que, a més, no va servir per res perquè el projecte que es volia tirar endavant no va reeixir mai. D’altra banda, hi ha un altre element que encara fa sentir més malament a molts dels processats. “Si han estat capaços de condemnar sense manies a algú que era ‘dels seus’”, indiquen les fonts, “què faran amb aquells a qui han criminalitzat sense miraments per justificar el que queda clar que va ser una operació d’Estat?”.

I d’aquí que hi hagi el sentiment que pot estar tot amanit, que hi ha diverses vares de mesurar. Per exemple, s’ha deixat fora del ‘cas Mateu’ l’ex-ministre Jordi Alcobé que, curiosament o no, va ser qui en certa manera va portar Mateu a BPA i que també estava implicat en major o menor grau en el projecte que es volia tirar endavant. Alhora, recorden les fonts, durant el judici del 'cas Mateu' tots els testimonis, companys de grup parlamentari amb l’ex-consellera van assegurar que Mateu no els havia intentat condicionar mai i que mai van saber que estigués treballant per afavorir una empresa en concret.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending