Cimera d’advocats per buscar mecanismes per combatre el que consideren “abús” de la presó preventiva

El col·legi professional ha promogut ja tres trobades per analitzar la situació abans de plantejar possibles solucions, que podrien passar per demanar canvis legislatius per taxar més concretament els motius que poden comportar l’empresonament provisional

Despatx dels advocats a la Seu de la Justícia.
Despatx dels advocats a la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

El Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra (CADA) ha promogut ja tres reunions entre aquells professionals del sector que hi han volgut participar amb l’objectiu de fer un diagnòstic, una radiografia de les casuístiques que es donen entre els reclusos que estan a la Comella de manera provisional. Els advocats tenen la sensació, i més que això, que “es fa un ús abusiu de la presó preventiva”. I es buscaran mecanismes per mirar d’eradicar aquestes pràctiques.

Les fonts consultades han indicat que el treball que s’està fent es troba en una fase “incipient” però que la intenció és, en primer lloc, identificar les situacions i establir la problemàtica i, després, proposar mesures. En aquest sentit, el plantejament provisional porta a pensar que en un termini relativament curt de temps, però ja després de l’estiu, hi podrà haver una roda de contactes amb responsables del poder legislatiu per avaluar possibles canvis normatius que facin que les causes per acordar una presó preventiva estiguin molt més taxades del que ho són ara.

Amb tot, han assegurat que les solucions que es poden trobar, ara mateix no són gens clares. Que sí que es tenen clares suposades pràctiques abusives però encara com es podrien canalitzar els mecanismes per frenar els suposats abusos. Els consultats han indicat dues raons que solen usar especialment els batlles per decretar la presó preventiva: risc de fugida i perill de destrucció de proves. Certament, aquests elements són plausibles que s’invoquin per justificar un empresonament preventiu, però hi ha d’haver elements que portin a pensar que el detingut realment és autor del fet que se l’imputa. 

En aquest sentit, les fonts consultades han lamentat que “el batlle instructor està prejutjant que ets culpable i t’està fent complir una part de la pena per avançat”, amb la qual cosa és més complicat que en un eventual judici ulterior la persona en qüestió pugui resultar absolta.

Comentaris (7)

Trending