‘Cas BPA’: Pallardó va reconèixer a Andbank que era soci de Gao Ping en obrir-hi compte

L’empresari espanyol al tomb del qual gira la causa general que s’està jutjant contra el banc intervingut va canviar d’entitat de bracet del desaparegut gestor Josep Maria Escuer, unes declaracions del qual centren les darreres sessions de la vista

Rafael Pallardó en una de les seves visites a l'antiga Seu de la Justícia.
Rafael Pallardó en una de les seves visites a l'antiga Seu de la Justícia. Toni Solanelles

Quan Banca Privada d’Andorra (BPA) va començar a frenar l’operativa de l’empresari de marroquineria espanyol Rafael Pallardó, sobre el qual gira la causa general del ‘cas BPA’ que s’està jutjant al Tribunal de Corts, Pallardó va obrir compte a Andbank. Ho va fer també pel fet que el seu primer gestor a BPA, Josep Maria Escuer, va plegar de l’entitat actualment en fase de resolució i fitxés pel banc del Centre de Negoci. Pallardó va reconèixer a Andbank que era soci de Gao Ping.

Aquesta informació ha aparegut durant la sessió del judici d’aquest dimecres. Les darreres hores de la vista han estat protagonitzades per la projecció, a la sala, de dues declaracions enregistrades i protagonitzades per Escuer, ara malauradament ja difunt. El gestor bancari, que durant 35 anys va treballar a BPA, va sortir malament d’aquesta entitat per incorporar-se a Andbank i essent assalariat d’aquest banc va declarar davant la instructora del ‘cas BPA’.

El difunt Escuer va declarar en fase d’instrucció que l’activitat de l’empresari establert a Barcelona li “feia pudor” i que hauria alertat els responsables de BPA, però després es va endur el client al banc ubicat del Centre de Negoci

Escuer explica entre altres coses en les gravacions emeses que l’activitat de Pallardó “li feia pudor” i que ja hauria advertit als responsables de BPA que tenia dubtes sobre la capacitat de generació d’efectiu per part d’aquell empresari establert a Barcelona. Però durant l’interrogatori que ha continuat aquest dimecres a l’ex-conseller delegat (CEO) de BPA Joan Pau Miquel s’ha evidenciat que el desaparegut gestor, que va declarar voluntàriament davant Canòlic Mingorance, no deia la veritat.

Aquest dimecres ha transcendit un document de la policia d’Andorra que posa de relleu que l’octubre del 2010, quan Escuer havia deixat BPA i s’havia incorporat per Andbank, Pallardó va passar a ser client d’aquest darrer banc. I en la documentació de suport per justificar l’adequació de l’obertura del compte, Pallardó informa a Andbank que és soci de Gao Ping. Miquel ha explicat que la informació aportada a Andbank era diferent de la que va posar a disposició a BPA. “Hi ha molta més informació facilitada a Andbank”, ha explicat Joan Pau Miquel, que ha assegurat que ni al 2010 ni al 2008 “no hi havia res visible” per refusar el client.

Hi havia una cosa clara: s’acollia un client que generava diner B producte del frau fiscal, que no estava tipificat com a delicte al Principat. L’ex-màxim executiu de BPA ha tornat a insistir que “no era visible per a ningú, ni pels equips de prevenció de BPA ni per als equips de prevenció d’Andbank” que Pallardó o els empresaris xinesos cometessin cap delicte en relació amb Andorra. “Fins a l’esclat de l’’Operació Emperador’ i encara després, tothom té clar que el seu origen és la defraudació fiscal”.

Miquel ha deixat clar que no podia ser, com al seu dia va declarar a la batlle Josep Maria Escuer, que aquest gestor hagués alertat BPA dels dubtes que li generava Pallardó perquè en el moment que va canviar d’empresa, Escuer se’n va endur el client amb ell, tot i que va mantenir comptes oberts a BPA. De fet, el fet que el bancari ja difunt s’emportés clients va generar tensió amb els responsables del banc que acabaria intervingut -contra Andbank mai no s’ha obert cap causa per aquests fets- i la relació personal amb Joan Pau Miquel, per exemple, que havia estat durant dècades bona o molt bona, va acabar fatal.

L’ADVOCAT I XINA GESTIÓ

L’ex-CEO de BPA ha explicat que “més que el sentiment d’indignació” que Escuer mostra en les gravacions, “el que hauria de tenir és un sentiment de vergonya”, per tots els moviments que va fer a posteriori de la seva sortida del banc i les acusacions aparentment gratuïtes que va fer. La segona de les declaracions que va fer davant Mingorance, la va fer assistit d’un dels seus advocats de referència, el lletrat Jesús Betriu, que, ha explicat Miquel, va ser la persona que va presentar Rafael Pallardó a BPA.

L’ex-CEO del banc ara en fase de resolució ha explicat que Betriu va ser durant molt temps ‘referidor’ per a BPA. “Li pagàvem perquè ens presentés clients”, ha afirmat Miquel. Escuer, en aquella declaració que ara s’ha visionat durant la vista, responia molts cops al dictat -li escrivia les respostes en un paper- de Betriu, que al seu dia es va personar com a responsable civil contra BPA com a perjudicat.

Un dels elements que hauria deteriorat la relació entre Escuer i els responsables de BPA hauria estat, quan el gestor ja havia marxat a Andbank, la descoberta que Escuer tenia un vincle directe amb la societat andorrana Xina Gestió, que estava liderada per l’actual secretari d’Estat d’Economia Eric Bartolomé. Aquesta societat, que suposadament es va constituir per atraure inversió xinesa al Principat, va causar un perjudici a BPA perquè alguns dels préstecs que es van facilitar per a inversions immobiliàries, totalment o en part no van ser degudament retornats.

Comentaris (9)

Trending