El Tribunal de Corts rebutja ajornar ‘sine die’ el judici del ‘cas BPA’ i comença a citar testimonis

La baixa de les dues acusades que queden per declarar ha aportat algunes defenses a suspendre la vista per seguir l’ordre procedimental establert, però els magistrats ho han desestimat

Alguns dels processats, aquest matí, abans d'entrar en les dependències judicials.
Alguns dels processats, aquest matí, abans d'entrar en les dependències judicials. Toni Solanelles

El Tribunal de Corts ha descartat ajornar ‘sine die’, usant el terme emprat pel magistrat president, Enric Anglada, la vista de la causa general del ‘cas BPA’. Rebutjada la petició feta per algunes de les defenses, ara es passarà a citar els testimonis i s’establirà un nou calendari. Tot plegat es deu a la baixa per prescripció mèdica de les dues processades que encara queden per declarar en el marc de la vista, que n’ha condicionat la represa.

Malgrat que aquest dilluns estava fixat com per tornar a engegar la vista després de les vacances de Nadal i la baixa d’un dels magistrats del Tribunal de Corts que jutja l’afer, el reinici efectiu es retardarà alguns dies i, de fet, les queixes que s’han plantejat mentre la sala ha aprofitat aquesta jornada de dilluns per reordenar les diligències podrien elevar-se més enllà, ja que l’ordre del procés judicial oral s’hauria de respectar i es considera que es pot considerar indefensió procedint a fer altres diligències -com la pràctica de proves o la testifical- abans que hagin declarat tots els testimonis,

Només accedir a la sala de vistes, el president del tribunal ha donat compte del fet que l’acusada que estava declarant quan es va posposar el judici per Nadal, i que hauria d’haver reprès la seva compareixença per tal que el fiscal general, Alfons Alberca, li pogués preguntar en relació amb les transferències efectuades a través de BPA per l’empresari espanyol Rafael Pallardó, no està en condicions de declarar. Ja ha estat quinze dies de baixa i ara el forense, després d’una revisió feta la setmana passada, ha dictaminat que cal esperar “25 o 30 dies més per comprovar si la teràpia i el procés de recuperació han estat més efectius”.

Tampoc la darrera de les processades que haurà de ser interrogada pot intervenir davant el tribunal aquesta setmana perquè també està seguint un seguit de proves mèdiques que l’impedeixen estar a disposició de la sala. Per això, i per no perjudicar, ha dit Anglada, aquells processats que ja han prestat declaració, durant la jornada d’aquest dilluns s’ha estat analitzant quines proves són necessàries de practicar i quins testimonis realment interessen les parts perquè així, una vegada fixades les ‘necessitats’ reals, es pugui establir un nou calendari de funcionament.

Algunes defenses han advertit, s’ha dit ja, que es podria vulnerar el dret a la defensa fent passar els testimonis per davant dels processats. Aquesta petició, aquest advertiment, ha portat el tribunal a aturar una bona estona la vista per deliberar. Finalment, s’ha acordat continuar endavant amb el judici i començar a citar a testimonis. I s’ha aprofitat la jornada per aclarir quines proves són necessàries i quines no. Alhora, s’han llegit les declaracions de dos implicats al seu dia en l’afer que durant aquests anys han mort.

Comentaris (6)

Trending