L’Audiència nacional espanyola obre judici pel ‘cas Pujol’ i seu Robert i Barrigón com a acusats

En el judici, afrontaran una petició de fins a cinc anys de presó per part de la fiscalia pels delictes de falsedat documental i blanqueig de capitals i de dos per l’advocacia de l’Estat, que només els imputa el primer

Robert, en un acte a FEDA, quan encara era director d'RTVA.
Robert, en un acte a FEDA, quan encara era director d'RTVA.

El jutge de l’Audiència nacional espanyola Santiago Pedraz ha decretat l’obertura del judici oral del ‘cas Pujol’. A banda de l’expresident català i els seus set fills, a la banqueta dels acusats seuran onze persones més, entre ells dos andorrans: l’exdirector d’RTVA, Francesc Robert, i l’empresari Jorge Barrigón. Se’ls imputen els delictes de falsificació documental i el de blanqueig de capitals, aquest darrer només per part de la fiscalia.

D’aquesta forma, es fa un pas més en l’anomenat cap Pujol. Ara, de fet, ja només queda que s’acabi fixant la data del judici, tot i que algunes fonts apunten que es podria endarrerir fins a l’any vinent. A ningú se li escapa que serà un procés llarg i complex. Pedraz recull la instrucció que va fer el seu company de judicatura José de la Mata i els escrits d’acusació presentats per la fiscalia i per l’advocacia de l’Estat.

A banda de les penes de presó, Robert i Barrigón afronten peticions importants de multa que, en el cas de l’exdirector d’RTVA suposen 6,86 milions de dòlars i 3,695 d’euros

Clan Pujol a banda, el judici es dirigirà cap altres persones a qui es consideren col·laboradors necessaris en les activitats presumptament il·lícites de la família de l’expresident de la Generalitat. I, entre ells, dos andorrans. Un, Robert. L’altre, Barrigón, en el seu dia director de l’empresa Heliand. Tots dos afronten peticions importants de pena.

La més suau és la de l’advocacia de l’Estat espanyol. Els considera únicament responsables d’un delicte continuat de falsedat de document mercantil. Els demana una pena de dos anys de presó, una multa de 10 mesos a raó de 200 euros per dia (60.000 euros en total) així com la inhabilitació durant el temps que duri la condemna per exercir qualsevol activitat en els àmbits de la indústria i el comerç.

Encara més dur s’ha mostrat la fiscalia anticorrupció. En el seu cas, a delicte de falsedat documental hi suma un segon: blanqueig de capitals. I tant per Robert com per Barrigón suma tres anys més de presó a la petició de condemna. A banda, els sol·licita importants sancions econòmiques. Per l’exdirector d’RTVA, 6,86 milions de dòlars i 3,695 d’euros. Per l’exmàxim responsable d’Heliand, 800.000 euros.

Malgrat aquestes peticions, Pedraz només exigeix fiança a dos dels processats: Jordi Pujol Ferrusola i la seva exdona, Mercè Gironès. 7,5 milions d’euros i 400.000 respectivament. L’expresident català, a qui només acusa la fiscalia, afronta una possible condemna de nou anys.

Francesc Robert, durant una compareixença al Consell General quan era director d'RTVA.

Relacionat

L’advocada de l’Estat espanyol demana dos anys de presó a Francesc Robert pel ‘cas Pujol’

Etiquetes

Comentaris

Trending