L’Audiència Nacional ja delibera sobre la demanda d’indemnització pel tancament de Banco Madrid

Els antics propietaris de la filial espanyola de BPA reclamen 141,6 milions d’euros recordant que totes les investigacions administratives i penals han conclòs que l’entitat no tenia cap activitat il·lícita; s’espera que en poques setmanes hi hagi sentència

Una imatge de la seu de Banco Madrid.
Una imatge de la seu de Banco Madrid. ARXIU

L’Audiència Nacional ja delibera i podria resoldre en poc temps sobre la demanda presentada pels antics propietaris de Banca Privada d’Andorra i de Banco Madrid contra el Banc d’Espanya. En l’acció, reclamen una indemnització de 141,6 milions d’euros pel tancament de la filial de l’entitat del Principat al país veí. En ella recorden que, després d’un llarg procés administratiu i judicial, es va exonerar de cap responsabilitat els administradors de Banco Madrid i s’han arxivat tots els procediments penals i administratius sancionadors sense cap decisió condemnatòria.

La reclamació ja està en mans dels magistrats Margarita Pazos, Fátima de la Cruz i José Luis. Segons asseguren diferents mitjans espanyols, la deliberació està en un estat força avançat i la sentència no trigaria gaire a arribar. En la demanda es denuncia que el Banc d’Espanya va actuar de forma “absolutament irracional” arran de la nota del FinCEN i això va acabar comportant el tancament de Banco Madrid i un enorme dany patrimonial als qui eren els seus accionistes majoritaris.

L’acció davant l’Audiència Nacional la van presentar quatre societats o persones: Cierco Martínez 2-2003, Successors d’Higini Cierco García S.A, Roser Noguer Enríquez i Ramon Cierco Noguer. Entre els quatre, ostentaven el 75% de les accions de l’antiga entitat bancària que, en el 2015, en el moment de la nota del FinCEN, tenia en cartera 15.000 clients i gestionava 6.000 milions d’euros, dels quals 695 en dipòsits.

Una imatge d'arxiu de Banco Madrid.

Relacionat

Els antics propietaris de BPA reclamen 141 milions a Espanya pel tancament de Banco Madrid

Es recorda que un any abans, Banco Madrid va set sotmesa una inspecció ordinària del Servei de Prevenció de Blanqueig de Capitals (SEPLAC). En ella no es va detectar cap operació sospitosa ni cal delicte. Sí que es va iniciar llavors un expedient sancionador que s’acabaria sobreseient el 2021, sense poder provar cap mala praxi o poca diligència. Malgrat això, el banc va ser intervingut arran de la nota del FinCEN i el procés va acabar amb el seu tancament sense que, per ara, cap dels procediments oberts llavors s’hagi tancat declarant l’existència d’il·legalitats per part dels seus administradors.

Tot el contrari, el juliol del 2019 l’Audiència de Madrid va ratificar que el cas s’havia de descartar amb una sentència que, fins i tot, indicava que Banco Madrid tenia un control “reforçat” per evitar operacions de blanqueig. Dos anys després, el mateix SEPLAC també arxivava l’expedient. Per tant, quedaria demostrat que l’entitat no era responsable de cap pràctica il·lícita.

Amb tot això sobre la taula, els demandants fan una valoració de l’entitat en el moment de la nota del FinCEN de 267,855 milions. D’aquesta forma, atesa la seva participació en l’accionariat, 3,93 milions correspondrien a Roser Noguer, 3,93 més a Ramon Cierco, 3,93 més a Cierco Martínez 2-2003 SL i 129,805 a Successors d’Higini Cierco García S.A. Per tant, un total de 141,604 milions. En poques setmanes l’Audiència Nacional haurà de dictaminar si se’ls dona o no la raó i, per tant, si els concedeix o no la indemnització.

Comentaris (7)

Trending